Апетитът на Китай към златото расте с бързи темпове, като за четвърти пореден месец втората по големина икономика в света увеличи резервите си в благородния метал. Това донесе оптимизъм, че в глобален мащаб централните банки ще продължат да трупат запаси.

Резервите на People's Bank of China са нараснали до 60,62 милиона тройунции през март от 60,26 милиона тройунции месец по-рано, показват официални данни, публикувани в неделя.

Измерено в тонове може да се каже, че през третия месец на годината увеличението е било от 11,2 тона при такова от 9,95 тона през февруари, 11,8 тона през януари и 9,95 тона през декември.

Китайската икономика, която е най-големият производител и потребител на злато, показва сигнали на забавяне. Последните данни на централната банка показват, че страната е възобновила значителното трупане на резерви подобно на отчетеното през 2015 и 2016 година.

През миналата година централните банки по света са увеличили резервите си с 651,5 тона, което е рекордно ниво, показват данните на World Gold Council, цитирани от Bloomberg.

Най-сериозно увеличение има при Русия, която увеличи четири пъти резервите си през последното десетилетие.