Очаква се глобалният държавен дълг да нарасне с 9,5% до рекордните 71,6 трилиона долара през 2022 г., като новите заеми ще останат големи. Това се посочва в публикувания нов доклад за годишния индекс на суверенния дълг от британската група за управление на активи "Джейнъс Хендерсън" (Janus Henderson), съобщи Reuters.

Ръста на глобалния правителствен дълг е задвижван основно от САЩ, Япония и Китай, но се очаква и много от останалите страни по света също да вземат нови заеми.

Глобалният държавен дълг е скочил със 7,8% през 2021 г. до 65,4 трилиона долара, като във всяка страна, за която има оценка, е налице увеличение на заемите. В същото време разходите за обслужване на дълга са се свили до рекорден минимум от 1,01 трилиона долара, с ефективен лихвен процент от само 1,6 на сто, сочи докладът.

Въпреки това, прогнозите са разходите по обслужване на дълга да се увеличат значително през 2022 г., скачайки с около 14,5% в постоянна валута, до 1,16 трилиона долара.

Държавният дълг на Великобритания ще нарасне на фона на повишените лихви и влиянието на покачващата се инфлация и разходите по програмата за количествени облекчения на централната банка (Bank of England).

Новите държавни заеми ще достигнат 10,4 трилиона долара през 2022 г., което е почти една трета над средното равнище преди пандемията от Ковид-19, сочи последният доклад за глобалните заеми на S&P Global Ratings.

Глобалните макроикономически последици от текущите конфликти ще окажат допълнителен натиск за по-голямо държавно финансиране, а по-строгата парична политика ще увеличи разходите, подчертават авторите на доклада.

В развитите икономики разходите по заемите ще нараснат, но вероятно ще останат на равнище, което ще даде на правителствата време за бюджетно консолидиране, смятат от S&P Global Ratings.

Гърция изплати дълга си към МВФ предсрочно

Гърция изплати дълга си към МВФ предсрочно

Последната вноска вече е направена