Гърция изплати две години предсрочно дълга си към Международния валутен фонд (МВФ), съобщи ДПА. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис съобщи новината в профила си в Туитър.

Мицотакис изрази задоволството си от това, че Гърция е платила последната вноска от 1,9 милиарда евро (2,1 милиарда долара) на МВФ, като подчерта, че това е "краят на една ера" за Гърция. Той допълни, че тежката гръцка финансова криза през 2010 година е била една "сива глава" от гръцката история, която гърците не трябва и няма да преживеят отново.

МВФ отпусна тогава заем от 32 милиарда евро за Гърция като част от спасителната помощ след финансовата криза на страната, която започна преди повече от 10 години.

Последната програма за икономии и реформи в Гърция приключи през август 2018 година. Оттогава Атина става все по-стабилна финансово и отново взима заеми на капиталовите пазари.

Лихвите по 10-годишните гръцки държавни облигации в момента са около 2,5%. В разгара на криза през 2012 година обаче, те скочиха до над 35% за известно време.

Икономиката на Гърция се покачи с над 13%. Туристите помогнаха

Икономиката на Гърция се покачи с над 13%. Туристите помогнаха

Южната ни съседка очаква завръщане на препандемичните нива догодина