Сривът на борсите, който продължи и в понеделник, когато водещите американски пазари изгубиха между 2,62% в случая на съставния S&P/TSX и 4,55% при Dow Jones, все още не е достигнал до дъното си, посочват от Goldman Sachs в нов анализ, предаде Zero Hedge. За момента стратегията, която от банката препоръчват, е да се заеме защитна позиция от инвеститорите.

В последната си прогноза от банката посочиха, че очакваната през тази година криза ще бъде по-тежка от рецесиите от началото на 80-те, 90-те и 2000 г. Все пак от финансовата институция не се наемат с прогноза относно продължителността и дълбочината на настоящия крах на икономиката, тъй като не е ясно докога светът ще остане под карантина.

Икономиката: В трагедията на коронавируса и след това

Икономиката: В трагедията на коронавируса и след това

Ако оптималната цел на мерките днес е да запазим здравето на по-възрастните, трябва да помислим и в каква среда ще живеят те след пандемията

Въпреки че според Goldman Sachs възможностите икономиката да бъде повлияна положително от свиването на основните лихвени проценти са изтощени, те все пак посочват, че постоянното въвеждане на нови стимули би могло да създаде временен оптимизъм на пазарите във всеки един момент.

От банката допускат, че дъното на пазарите ще бъде достигнато когато започне да се наблюдава някой от следните шест феномена:

  • Изглаждане на кривата на заболелите в Европа и САЩ

Goldman Sachs изтъкна, че акциите в Китай са отбелязали растеж още през февруари, което означава, че инвеститорите се влияят от динамиките на заболеваемостта от коронавирус.

"Докато не видим траен прогрес на този фронт, ще е трудно да очакваме, че наскоро въведените ограничения - и ударът върху икономиките, който нанасят - могат да бъдат вдигнати, което според нас е най-малкото изискване, за да можем да разберем мащабите на шока."

  • Яснота относно дълбочината и продължителността на удара върху икономиката

Блокадата на икономиките ще продължи неизвестно дълго време, а ударът върху стопанството на Китай през януари и февруари беше значително по-тежък, отколкото първоначално се очакваше.

"Ако подриването на икономиката е толкова голямо, колкото очакваме, разликата между блокада за два и за шест месеца е огромна за икономиката", посочват от банката. При сегашните ѝ прогнози, най-тежко мерките в САЩ ще се отразят през април, когато БВП ще бъде с 10% по-ниско, отколкото предварително се очакваше.

  • Достатъчно големи стимули

От банката очакват правомощията на централните банки, които вече изстреляха голяма част от арсенала си още преди кризата да започне да се усеща, като кредитори от последна инстанция ще трябва да се увеличат. "Размерът на пакета за стимулиране на икономиката в САЩ вече възлиза на около 5% от БВП, но централните банки все още очакват ударът да се усети само краткосрочно."

  • Понижаване на стреса върху финансирането и ликвидността

Икономическите проблеми се влошават заради трудния достъп до финансиране, смятат от Goldman Sachs. Регулациите от Голямата рецесия понижиха възможността банките да действат като посредници на някои пазари на активи с фиксирана доходност, което доведе до затруднено финансиране за бизнеса и при закупуването на държавни ценни книжа. "Докато централните банки не увеличат отговорностите си на "кредитор от последна инстанция", много пазари на активи с фиксирана доходност ще се представят слабо."

  • Дълбоко обезценяване на основните активи и понижаване на позициите

Ако активите се сринат драстично, съотношението между риска и наградата може да привлече инвеститорите дори и да се наблюдава високо равнище на несигурност. "Настоящата криза доведе до прехвърляне на риск на много измерения, тъй като инвеститорите са изправени не просто пред нарастваща волатилност, но и пред срива на много активи, които в миналото се използваха за застраховане при стратегията на диверсификация. Дъното на пазарите се достига само тогава, когато активите са трансферирани от слабите към силните притежатели, което създава условията за дълбоко обезценяване."

  • Липса на нарастване на останалите съпътстващи рискове

Колкото повече се задълбочава кризата, толкова повече ще растат паралелните рискове, които в нормални времена има малък шанс да се случат. Когато те започнат да се понижават може да се очаква, че дъното се доближава, смятат от банката.