През изминалата седмица стана ясно, че голямо количество от парите в брой, емитирани от централните банки по света, са непроследени. В случая на САЩ става въпрос за поне 1,5 трлн. долара по стодоларови банкноти. Затова от Fox Business се впуснаха в разлседване на казуса.

"Буквално почти всички от тези банкноти по 100 долара стоят в трезорите на банките по целия свят", коментира секретарят на хазната Стивън Мнучин пред Fox Business. Според него причината е, че отрицателните лихви са подтикнали много хора да спестяват в долари, които се разглеждат като сигурен актив.

Къде изчезват злато и валута на стойност милиарди долари?

Къде изчезват злато и валута на стойност милиарди долари?

Централните банки нямат представа къде са немалка част от напечатаните от тях пари

"Доларът е резервната валута на света и всеки иска да я притежава", каза той. "А причината те да искат това е, че доларът е сигурно средство за инвестиции и съхраняване на средства." Противно на очакванията и дигитализацията на валутата, при физическите долари се наблюдава нарастване на търсенето.

Данните на Федералния резерв показват, че стодоларовите банкноти в обращение са повече на брой дори и от тези с номинал от 1 долар, както и от тези с всяка друга стойност. От края на Голямата рецесия техният брой се е удвоил. Според централната банка около 80% от всички такива банкноти се намират в чужбина.