През юли потребителските цени (CPI индекс) в САЩ са се повишили с 3,2% в сравнение със същия месец на миналата година, съобщи вчера Министерството на труда на страната. Годишната инфлация се ускори спрямо отчетените 3% през юни, когато процентът достигна най-ниското си ниво от март 2021 година.

Консенсусната прогноза, предоставена от Trading Economics, предполагаше годишна инфлация от 3,3%.

Ръстът на цените в САЩ се ускори след забавяне в продължение на 12 последователни месеца.

Междувременно ръстът на потребителските цени без разходите за храна и енергия (Core CPI индекс) се забави през юли до най-ниските от октомври 2021 г. 4,7% на годишна база, след като се повиши с 4,8% през юни. Анализаторите очакваха показателят да остане на нивото от юни.

Спрямо предходния месец през юли общият CPI и основният CPI се повишават с 0,2%. Динамиката и на двата показателя съвпадна както с юнския темп, така и с консенсусната прогноза.

Цените на енергията паднаха с 12,5% на годишна база миналия месец след спад от 16,7% през юни, докато цените на храните се повишиха с 4,9% след покачване с 5,7% месец по-рано.

Облеклото поскъпва с 3,2% (ръст през юни - с 3,1%), транспортните услуги - с 9% (8,2%). Употребяваните автомобили поевтиняват с 5,6% след спад от 5,2%, докато новите автомобили поскъпват с 3,5% (4,1%).

Федералният резерв следи внимателно данните за темповете на растеж на потребителските цени в страната, които са един от важните фактори при вземането на решения по отношение на паричната политика. Целевият процент за инфлация на американската централна банка е 2%.

Доларът отслабва, след като общата и основната инфлация в САЩ се покачиха по-слабо под очакванията н анализатори и пазарите. Данните повишиха шансовете, че Фед ще остави лихвите стабилни през септември и леко намалиха залозите за повишаване на лихвите през ноември, коментира днес Trading Economics.

Следващото заседание на Фед ще се проведе в края на септември. Дотогава Министерството на труда ще има време да публикува данни за августовската инфлация.