Инфлацията в Турция се устреми нагоре и през април на годишна база стигна до 20-годишен връх от 70%. Драстичното покачване на инфлацията се дължи и на слабостта на местната валута (турската лира), както и на негативните последици от руската военна инвазия в Украйна, изразяващи се в рязко поскъпване на цените на суровините.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Турция се повиши през април със 7,25% спрямо март, показват данните на официалната статистика на страната, цитирани от БНР.

Спрямо година по-рано, инфлацията през април скочи с доста значителните 70%, след скок от 61% през март на годишна база, т.е. наблюдава се опасно ускорение на покачването на цените като цяло.

Това е най-висока инфлация в Турция от февруари 2002 г. насам и много по-висока от годишната инфлация за април 2020 година (17%).

Най-драстичен ръст през април на годишна база има при транспортните цени (скок със 106%), които на практика са се удвоили, в резултат на рязкото повишаване на енергийните цени на фона на войната в Украйна.

Доста голямо е повишението за година при цените на храните и безалкохолните напитки (с 89%), на мебелите и домакинското оборудване (със 77,6%) и на жилищата и комуналните услуги (с 69%).

На общия фон, най-малко е годишното увеличение на цените в сферата на комуникациите (с 18,7%), облекло и обувки (с 26%), образование (с 27,7%) и здравеопазване (с 36%).

В същото време и цените от производител (PPI индекса на производствените цени) скочиха през април със 7,7% спрямо месец по-рано и с огромните - 122% спрямо април 2021 г. Това е знак, че и инфлацията при потребителските стоки и услуги в Турция ще продължава да нараства силно и през следващите месеци.

Преди седмица Цeнтpaлнaтa бaнĸa нa Typция пoвиши почти двойно пpoгнoзaтa cи зa pъcтa нa инфлaциятa в cтpaнaтa зa ĸpaя нa 2022 г. - дo 42,8%, oт пpeдишнитe 23,2% - но при последните данни изглежда, че и новата цифра може да бъде надхвърлена.

Инфлацията в Турция се ускорява опасно

Инфлацията в Турция се ускорява опасно

Централната банка на страната почти удвои прогнозата си за ръста на инфлацията за 2022 г., до 42,8%