След продължителен застой през последните месеци пазарът на злато става все по-горещ, въпреки спада в началото на новата седмица. А експертите очакват ралито да продължи, като според тях двуцифрен растеж в следващите 18 месеца може да бъде само началото на бързото поскъпване.

"Смятаме, че има голям шанс сегашният момент да бележи нов бичи пазар при златото", казва ветеранът в търговията с благородни метали Джо Фостър, цитиран от The Street. По неговите думи продължителния период на растеж може да продължи през следващите няколко години.

Последните няколко години бяха разочароващи за инвеститорите в злато, след като цената бързо падна от достигнатия връх от 1900 долара за тройунция в края на 2011 година. Днес стойността на метала е под 1400 долара дори и след рекордния ръст от последните седмици.

"От известно време гледаме положително, но все пак консервативно на златото. След няколко години на фалстартове, смятаме, че средата започна да се движи по-убедително в полза на златото", посочват от своя страна в свой анализ от швейцарската банка UBS.

Златото е напът да запише най-добрия си месец от 2016-а насам

Златото е напът да запише най-добрия си месец от 2016-а насам

Останалите благородни метали също поскъпват

От финансовата институция виждат потенциал металът да поскъпне до 1580 долара за тройунция до началото на следващата година, което би означавало 14% ръст в сравнение с настоящите нива на цената.

Що се отнася да факторите, които ще подкрепят поскъпването на златото, анализаторите посочват като ключов такъв продължаващата геополитическа несигурност, заради която инвеститорите търсят повече сигурни активи.

В списъка в това отношение присъстват, както търговските отношения между САЩ и Китай, конфликтът между Щатите и Иран, дълговият проблем на Италия и риска от излизане на Великобритания от Европейския съюз без сделка.

Златото поскъпна до цена, невиждана от 6 години

Златото поскъпна до цена, невиждана от 6 години

След като в четвъртък стойността на метала скочи до 5-годишен връх