Държавната хазна на Украйна се изпразва, а централната банка е притеснена.

Балансът на Министерството на финансите за изплащането на пенсии и заплати в публичния сектор се е понижил до най-ниското си ниво от повече от 4 години, тъй като бюджетните приходи не успяват да изпълнят плана.

Целите на дефицита остават непокътнати, а финансирането трябва да дойде от продажбите на еврооблигации и чуждестранната помощ. Но помощта няма да пристигне, докато не бъдат преодолени различията с Международния валутен фонд, пише Bloomberg.

"Няма проблем с дупката в бюджета - има проблем с ликвидността. Дефицитът може да не надвишава целта, но ще има недостиг и правителството ще се нуждае от пари, за да го покрие. Проблемът е, че има много малко източници на финансиране", обясни пред Bloomberg заместник-управителя на централната банка на централната банка Дмитро Сологуб.

Парите в хазната се топят, а очакваното финансиране отвън е под въпрос

Парите в хазната се топят, а очакваното финансиране отвън е под въпрос

Отговорът се крие в продължаването на спасителния план на Украйна от 17.5 млрд. долара, подпечатан след втората й проевропейска революция в рамките на десетилетие.

Следващият транш от 1.9 млрд. долара, след като бъде одобрен, ще се превърне в чуждестранни резерви, но споразумението с МВФ ще отключи друга помощ и ще позволи на правителството в Киев да продава дълг в чужбина.

Украйна не може да задържи работниците си. Това е тежък удар за икономиката й

Източноевропейска държава губи най-ценния си ресурс - хората

Загубата може да повлияе не само на растежа, но и на ценовата стабилност в страната

Действащият финансов министър Оксана Маркарова заяви пред Bloomberg миналия месец, че сделката за новия транш, отложена за повече от година заради пречките в реформите, е "много близo".

По думите й няма непосредствен риск за платежоспособността на Украйна. Във валутните сметки има 20.9 млрд. гривни (770 млн. долара), а "всички плащания се извършват навреме".

Макар и намалели през миналия месец, резервите са почти 18 млрд. долара. Брутният вътрешен продукт нараства.

(Не)достатъчна ликвидност?

Икономиката "върви сравнително добре и се възстановява", смята Томас Фиала, изпълнителен директор на инвестиционната банка Dragon Capital в Киев. Но скорошното влошаване на ликвидността се превръща в притеснение. "Бихме искали да този проблем да бъде разрешен възможно най-скоро", споделя Фиала.

Украйна получи $9,3 милиарда за година от емигрантите си. Но това е проблем

Украйна получи $9,3 милиарда за година от емигрантите си. Но това е проблем

Анализаторите предупреждават за бъдещ тежък удар по растежа на икономиката ѝ

Министерството на финансите събра повече от 12 млрд. гривни този месец в рамките на 2 търга за дълга и все още планира да получи дивиденти от държавната енергийна компания "Нафтогаз", както и печалби от централната банка.

"Ликвидността като цяло е достатъчна, за да се финансират нуждите на страната и нищо не е застрашено", заяви министерството в отговор на въпроси на Bloomberg.

Салдото на хазната беше намаляло до 2 млрд. гривни на 1 август - нещо невиждано от падането на режима на бившия президент Виктор Янукович. Освен скъпоструващия военен конфликт с бунтовниците, подкрепяни от Русия, приходите от приватизация не се материализираха, данъчните постъпления изостават, а силната гривна намали приходите от мита.

Украинската гривна е неочакваният шампион в битката срещу долара

Източноевропейска валута е неочакваният шампион в битката срещу долара

Страната има проблеми, но е по-стабилна от други развиващи се икономики

Валутата наскоро загуби статута си на най-добре представящата се в света през тази година. Нови забавяния от страна на МВФ я изправят пред риска да се поддаде на хаоса, засегнал други развиващи се пазари и да провали плановете на Киев за продажба на външен дълг от 2 млрд. долара.

"Дори ако имаме помощ от МВФ, до края на годината остава малко време. Ако има пазарни колебания през този период, ще бъде много трудно да се съберат пари", смята Олег Чурий, друг от заместник-управителите на централната банка.

Сологуб също е оптимистично настроен за шансовете за отпускане на финансовите средства от МВФ през тази година. Но предупреждава: "Централната банка има много твърда позиция. Тя няма да финансира дупката в бюджета."