По време на валутната търговия в петък щатският долар продължава да се засилва спрямо еврото, йената и паунда стерлинг поради нарастващите очаквания за бързо затягане на паричната политика от страна Федералния резерв на САЩ. Спрямо йената доларът се търгувайки над 20-годишния връх от 126 йени за долар, подпомогнат от силните различия в паричната политика на Японската централна банка и американския регулатор.

Към 10 часа българско време общата европейска валута поевтинява с 0,84% и едно евро струва на пазара 1,0802 долара в сравнение с 1,0828 долара за евро в края на предишната сесия.

Британската лира стерлинг в същото време спадна с 0,49% до $1,3055 за паунд в сравнение с $1,3071 за паунд при закриване на търговията в четвъртък.

Американската валута се повиши спрямо японската с 0,32% до 126,58 йени за долар срещу 125,88 йени за долар при вчерашния търговски ден.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона) се повиши днесс 0,2%, а по-широкият индекс на долара WSJ също добави 0,2%.

Третата най-търгувана валута в света тръгна надолу: как реагира пазарът

Третата най-търгувана валута в света тръгна надолу: как реагира пазарът

Големите движения на йената са рядкост

Все повече и повече лидери на Фед подкрепят незабавното повишаване на основния лихвен процент с 50 базисни пункта на фона на скока на инфлацията в САЩ до най-високите от 1981 г. насам 8,5% през март.

Фючърсните котировки на нивото на основния лихвен процент показват почти 100% шанс за повишение с 50 базисни точки на заседанието на 3-4 май, съобщава Bloomberg.

Председателят на Федералния резерв на Кливланд (FRB) Лорета Местър каза предния ден, че централната банка на САЩ ще отмени стимулиращите мерки, въведени в пика на пандемията, но по такъв начин, че да намали инфлацията, без да навреди на икономическия растеж и пазара на труда. 

Доларът се  покачва  от готовността на Фед да вдигне още лихвите

Доларът се покачва от готовността на Фед да вдигне още лихвите

Пауъл заяви, че може да затегне парината политка с по-бързи темпове, за да ограничи инфлацията

Междувременно Европейската централна банка не даде ясни сигнали кога точно възнамерява да започне да повишава лихвите.

От ЕЦБ казаха вчера, че всяка корекция на ключовите лихвени проценти ще се случи само "известно време" след приключването на програмата за изкупуване на активи (APP) обратно изкупуване на активи. Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард, отговаряйки на въпросите на репортерите, каза, че има "висока вероятност" ЕЦБ да завърши обратното изкупуване на облигациите на APP през третото тримесечие, но може да го направи рано или късно. Решението по този въпрос, каза тя, ще бъде взето през юни.

Според Bloomberg, позовавайки се на свои източници, лидерите на ЕЦБ са съгласни с необходимостта от повишаване на лихвата по депозитите с 25 б.п. още през третото тримесечие на 2022 г.