Все по-често младите хора започват да работят в сфера, различна от тази, за която са учили в университета. Това важи с голяма сила за IT индустрията и за различни сектори от бизнеса, в които не е особено важно какво точно си завършил. Много компании у нас се интересуват повече от портфолиото на кандидатите за работа, а не толкова от това с каква диплома разполагат и имат ли изобщо висше образование. В добавка - изобилието от какви ли не курсове, много от които се намират в интернет и са безплатни, допълнително засилва тенденцията за едно ново поколение от самоуки специалисти и предприемачи.

От студенти до предприемачи: Как се създава успешен бизнес от нулата?

От студенти до предприемачи: Как се създава успешен бизнес от нулата?

Пред камерата на Money.bg говори д-р Бисер Райнов от Висшето училище за застраховане и финанси

И все пак академичното образование продължава да е фактор и е задължително изискване от много работодатели за наемане на служители. Както знаем, има и огромен брой сфери на работа, за които без университетско образование е абсолютно невъзможно да практикуваш дадената професия. Такива са медицината, фармацията и правото, да кажем. В други пък е доста трудно да натрупаш адекватни умения и да се реализираш. Като икономиката и финансите.

Но въпреки многото хора, предпочитащи да се сдобият с икономическо образование в чужбина, смятайки, че това им гарантира по-лесна реализация, много български университети изобщо не са за подценяване. Включително в сферата на икономиката и финансите. Освен, че се сдобиват с диплома, голяма част от завършилите тези вузове се реализират много добре на трудовия пазар, печелейки като наемници доста над средната работна заплата у нас.

Къде искат да работят студентите у нас: Топ 100 на най-желаните компании за 2020-а

Къде искат да работят студентите у нас: Топ 100 на най-желаните компании за 2020-а

Две ИТ компания и един фармацевтичен лидер са на първите три места през тази година

Доказателство за тези думи е кандидатстудентски наръчник, който посочва кои са най-добрите университети за следване на икономика и финанси у нас - спрямо последваща реализация. Сред тях, престижното трето място заема Висшето училище за застраховане и финанси в София. Средната заплата, която получават завършилите го е около 2 000 лева.

Класацията е базирана на рейтинговата система на висшите училища, която се изготвя от Министерството на образованието и науката. От общо 52 университета са избрани онези от тях, които предлагат икономически специалности. Университетите в класацията са подредени по размер на средния осигурителен доход на завършилите. Данните за доходите на бившите студенти се предоставят от МОН и са базирани на проучване сред завършилите студенти, цитирано и от българското издание на Forbes.

Ето и ТОП 10 на най-добрите университети с икономически специалности у нас, според студентите:

       1. Американски университет в България - Благоевград, средна месечна заплата на завършилите - 2 318 лв.

Университетът е един от най-престижните у нас. Той е с изцяло американски модел на преподаване, в който студентите имат свобода в избора на дисциплини, които да изучават. В университета учат много чужденци, а сред завършилите има все повече представители на бизнеса, основатели на компании и мениджъри на големи корпорации.

      2. Софийски университет "Св. Климент Охридски", средна месечна заплата на завършилите - 2 169 лв.

Алма Матер безспорно е еталон, когато става дума за български университет. А когато говорим за икономика - Стопанският факултет на СУ е много добър избор. През годините университетът е сключвал партньорства с висши учебни заведения като престижния Harvard.

      3. Висше училище по застраховане и финанси - София, средна заплата на завършилите - 1 898 лв.

Университетът предлага качествено образование по счетоводство, застраховане, финансов мениджмънт, маркетинг и продажби. Създаден в началото на новото хилядолетие, той залага на практиката чрез формулата "дръж студентите възможно най-близо до реалния бизнес". Голям плюс за реализацията на студентите са магистърските програми в партньорство с много частни компании.

    4. Нов български университет - София, средна заплата на завършилите - 1 740 лв.

Частният НБУ предлага бакалавърски програми в сферата на финансите, счетоводството и маркетинга. Застъпена е и програма по бизнес икономика. Тя се провежда в колаборация с University of Sheffield.

    5. Университет за национално и световно стопанство - София, средна заплата на завършилите - 1 718 лв.

УНСС е най-големият държавен университет с акцент върху икономическото образование в България. Той е и пример за иновативно поведение. След обявяването на извънредно положение през март 2020 г., университетът успя за един уикенд време да премине в режим на изцяло дистанционно обучение.

    6. Висше транспортно училище "Тодор Каблешков" - София, средна заплата на завършилите - 1 418 лв.

Обучението тук е съсредоточено върху транспорта, но университетът има бакалавърска специалност "Икономика на транспорта". Има и няколко магистърски програми, свързани с управлението на фирми от транспортния сектор и голяма част от завършилите студенти се реализират именно в тази сфера на работа.

    7. Висше училище по мениджмънт - Варна, средна заплата на завършилите - 1 400 лв.

Вузът предлага обучение на английски език и с гордост твърди, че в него учат студенти от над 40 националности. Голяма част от специалностите тук са свързани с туризъм и хотелиерство.

    8. Колеж по мениджмънт, търговия и маркетинг - София, средна заплата на завършилите - 1 382 лв.

Известният като "Датският колеж" предлага 3-годишни образователни степени "професионален бакалавър" по предприемачество и маркетинг. Има и две магистърски програми, едната от които е в партньорство с португалския Instituto Superior de Contabilidade e Administração do Porto. Много от завършилите тук студенти се ерализират успешно както в български, така и в международни компании.

    9. Международно висше бизнес училище - Ботевград, средна заплата на завършилите - 1 363 лв.

Намиращият се в Ботевград университет обучава студенти в сферата на икономиката и стопанското управление, но залага и на изучаването на туризма. Някои от специалностите тук са свързани и с управлението на хора. Учи се дори добиващата повече популярност в последно време приложна психология.

  10. Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", средна заплата на завършилите - 1 237 лв.

Пловдивският ВУЗ изучава бакалаври по икономика, бизнес администрация, финанси и маркетинг. През миналата година за учебното заведение документи са подали над 6000 кандидат-студенти. Според статистиката на университета най-търсените специалности "Маркетинг" и "Бизнес мениджмънт".

В кандидатстуденския наръчник влизат още университети като Варненския свободен, Великотърновският, Стопанската академия в Свищов, Югозападният в Благоевград и Бургаският свободен университет. Средните месечни заплати на завършилите тези вузове са между 1 236 и 1 062 лева.

40-те най-атрактивни компании за студентите, изучаващи бизнес специалности

40-те най-атрактивни компании за студентите, изучаващи бизнес специалности

Част от тях са посочени като предпочитани и в проучване сред българските студенти