Добре е човек от време на време да "нарушава правилата". Но трябва да прави това напълно осъзнато за всички предимства и недостатъци, които това може да му навлече. Гениалният инвеститор Уорън Бъфет неведнъж и два пъти е съветвал инвеститорите да залагат на широко диверсифициран индексен фонд с ниски разходи. Както и неведнъж и два пъти е подкрепял диверсификацията като фактор за намаляване на риска. Но спазва ли той този съвет?

"Не мисля, че повечето хора са в състояние да изберат единични акции", каза той по време на годишното събрание на акционерите в Berkshire Hathaway, което се проведе тази година от Омаха, Небраска. "Мисля, че хората е много по-добре купуват напречно сечение на Америка и просто да го забравят.", коментира гениалният инвеститор.

Но явно Бъфет знае кога трябва да наруши това правило. И именно това негово знание го е направило велик инвеститор.

За какво става въпрос?

Вмомента портфейлът на Бъфет е изключително концентриран в един залог - Apple. Акциите на производителя на iPhone съставляват 40% от портфейла на управлявания от Оракула от Омаха фонд - Berkshire Hathaway. А за успешния подбор на Бъфет и неговия гений говори факта, че това е една от най-повишаващите се позиции на пазара. От дъното през март до момента инвестицията на Бъфет в Apple е донесла на фонда му печалба от огромните 40 милиарда долара.

Инвестицията в технологичния гигант изигра решаваща роля за подпомагане на конгломерата да издържи на коронавирусната криза, тъй като другите от по-големите инвестиции, включително от сектора на застраховане и финанси и енергетика, поеха големи удари.

"Ако Бъфет се придържаше към конвенционалното си знание и опит и се придържал към оръжието си да купува само стойностни акции, то тогава неговият портфейл не би се справил", коментира Кати Зайферт, анализатор в CFRA Research. "В края на деня акционерите ще аплодират този ход."

Подобен концентриран залог, направен от Бъфет, на пръв поглед противоречи на добре познатите принципи за инвестиране в стойност, който самият той не веднъж и два пъти е прокламирал.

Защо Apple?

iPhone постоянно поддържа между 42% и 45% дял на пазара на смартфони в САЩ от 2014 г. и най-вероятно ще види значително увеличение на търсенето, след като представи 5G вариант тази година.

Apple също е в процес на трансформация от бизнес, ориентиран към хардуер към такъв, насочен към услуги. Този непрекъснат преход доведе до двуцифрен ръст на продажбите както на преносимите, така и на услугите и би трябвало да спомогне за намаляване на случайните пречки пред компанията, свързани със сезонността и технологичните цикли на обновяване на смартфоните.

Но любимото нещо на Бъфет в Apple е главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук и желанието му да връща капитала на акционерите. Apple изплаща приблизително 14.2 милиарда долара дивиденти и през последните години агресивно изкупува собствените си акции. Не очаквайте Бъфет да съкрати скоро акциите на фонда си в Apple.

Berkshire купи първите си 10 милиона акции на Apple през май 2016 г. За период от четири години, загърбил друг свой принцип да не купува технологични акции, Бъфет повиши позицията си в щатският производител на потребителска електроника до 245 милиона акции, сега на стойност 95 милиарда долара. Така фондът му е вторият най-голям акционер в компанията, изоставайки само зад Vanguard.

Залогът струва на Berkshire около 35 милиарда долара, или 141 долара средно на акция, според оценки, базирани на оповестявания в годишното писмо за 2019 г. Така че това означава като цяло Бъфет, който отнесе много критики напоследък, заради изоставащото представяне на фонда му, от пазара е изкарал повече от 60 милиарда долара от залога си на Apple.

Акциите на Apple поскъпнаха с над 10% само през изминалия месец, което доведе до повишение на пазарната капитализация на компанията с над 32% през тази година. Книжата получиха нов тласък, след като спечели забележително съдебно дело срещу Европейската комисия заради спор за близо 15 милиарда долара ирландски данъци.

Акциите от клас А на Berkshire поскъпнаха с повече от 6% този месец до 285 520 долара за брой, като намалиха загубите си през 2020 г. до около 15%. Книжата поевтиняха с близо 20% през първото тримесечие.

"Това е може би най-добрият бизнес в света, който познавам", каза Бъфет по отношение на Apple, в интервю за CNBC през февруари. "Не мисля за Apple като за акция. Мисля, че това е третият ни по големина бизнес."

Berkshire също притежава 533 300 акции на Amazon към края на първото тримесечие, сега на стойност над 1.6 милиарда долара. Един от заместниците на Бъфет - Тод Комбс или Тед Уешлър, се смята, че са направили залога на гиганта за електронна търговия през 2019-та година.

Преди няколко месеца Бъфет разкри, че е продал всички притежавани акции на авиолиниите, заради фундаментална промяна на бизнеса им, което струва на фонда му загуба от над 4 милиарда долара. Това действие на легендата бе обект на широки критики и дори подигравки в инвестиционната общност, в резултат на изключително силното възстановяване на сектора в седмицити, след като Бъфет ги разтовари.

Предизвикателството пред Бъфет?

"Предизвикателството за Бъфет е - намираме ли се в епизод на финансова еуфория и дали Apple няма ли да бъде засмукан?" каза Бил Смит, главен инвестиционен директор в Smead Capital Management и акционер в Berkshire, цитиран от CNBC.

Много от експертите на Уолстрийт направиха ужасяващи предупреждения за технологичните мега компании, които достигнаха рекордни нива на оценки.

Едва преди две години, през август на 2018-та година, Apple се превърна в първата компания в света достигнала пазарна капитализация от над 1 трилион долара. Няколко месеца по-късно това направи и Amazon.com. И след известно затишие и двете компании се върнаха под тази психологическа граница. Но само за да изригнат отново.

Към днешна дата има три компании с пазарна оценка от над 1.5 трилиона долара! Трите компании са Apple, Microsoft и Amazon.com. И това поставя сериозни въпроси за оценките на пазара.

Светът никога в историята си не е виждал концентрация на толкова много капитал "в ръцете" на три компании.

Тези три компании сумарно заемат тежест от 34.3% от технологичният Nasdaq 100 - съответно с тегла от 11.8, 11.7 и 10.8%. За сравнение четвъртата по тежест компания в индекса - Facebook е с тегло от едва 4.2%.

Казано по друг начин, купувайки си индекса на 100-те най-големи технологични компании, вие инвестирате над една трета от парите си в посочените три компании. Тези три компании са със сериозни тегла и в другия основен щатски индекс - S&P 500.

А като се има предвид колко хора инвестират на фондовите пазари, използвайки индексни фондове, до голяма степен се обяснява и асиметричното поскъпване в акциите на тези компании, в сравнение с останалата част на пазара. Просто търсенето им е изключително силно.

Но има и рискове. Както търсенето може да е по-силно, заради индексни фондове, купуващи тези книжа, заради прилив на средства към тях - така и отливът на капитали от тези фондове, би могъл да изпрати книжата на тези компании много по-силно надолу, в сравнение с останалата част на пазара.

Компании са толкова голяма тежест са почти сигурно обречени на по-слабо представяне в бъдеще, поне от историческа гледна точка.

По-лошо представяне на пазара при подобна концентрация

Анализатори припомнят, че в исторически план, когато няколко компании започнат да са с такава тежест от индекса, те се представят по-зле от показателя през следващите години.

"В миналото, когато общата пазарна капитализация на първите пет компании от индекса премине 14%, тези пет компании се представят по-зле средно с 5.5 процентни пункта от широкия индекс през следващите три години", коментира Джейсън Прайд от Glenmede.

Само шест компании от 1990 г. насам са достигали подобно тегло от индекса. Освен посочените по-горе, това са още General Electric, Cisco Systems и Exxon Mobil. Но всеки път, когато са достигали подобна тежест, компаниите са разочаровали сериозно инвеститорите през следващите години.