Много инвеститори се опитват да открият "следващата Tesla", или казано по друг начин - акциите на коя компания ще са най-поскъпващи? Сега в края на годината, залозите за това, кой ще понесе тази титла през 2023-та година, стават още по-популярни.

Но инвеститорите трябва да имат следното наум - да се открие следващата Tesla, може да е непосилна, дори невъзможна задача, на пазар на който се търгуват хиляди акции и различни типове активи.

Много често, инвеститорите задълбали в опитите си да открият акциите на коя компания ще скочат в пъти, изтърват елементарното и очевидно рали на пазарите. Защото, традиционно, за да поскъпне един актив в пъти, то най-вероятно той е неправилно, или нелогично оценен (теорията за неефективност е в сила); случва се някакво фундаментално събитие свързано с него (като например откритие, или придобиване от по-голям конкурент), което не може да бъде прогнозирано или предвидено с някакво разумно ниво на точност; или просто акциите биват изкупени от заинтересовани страни, или манипулирани от борсови сили (отново фактор, който трудно може да бъде правилно прогнозиран).

Та - опитите да се открие кой ще е най-поскъпващия актив на следващата година, може да са изключително неуспешни и по-лошото - да имат твърде висока алтернативна цена (да не се реализира пазарната доходност), в момент, когато инфлацията все още може да е сериозен фактор (каквато се очаква да е ситуацията през 2023-та година).

И все пак, нека да се впуснем в това упражнение (с цел да поупражняваме малко инвестиционните си умения) и да погледнем към това - какви качества трябва да има един актив, за да може да влезе в списъка ви за наблюдение, като следващата "потенциална Tesla".

Трябва да се има предвид, че в зависимост от ситуацията и към всеки отделен момент, тези качества е възможно да са различни и поради тази причина, ще се опитам да обобщя тези, които според моето лично мнение са актуални за настоящия момент, с хоризонт през следващата година.

Ето и кои са характеристиките, които могат да са част, а могат и да не са, от това да откриете актив, който има потенциал да поскъпне сериозно през следващата година:

Малка компания

Към момента, малките компании притежават подобни черти, поради няколко причини. На първо място - сред тях винаги могат да се търсят кандидати, които не са ефективно оценени от пазара, най-малкото защото се покриват от твърде малко анализатори, търгуват се от по-малък на брой институционални инвеститори и не са особено ликвидни. Когато към това добавите и факта, че в момента акциите на малките компании са относително най-евтини спрямо големите от много време насам и можете да получите един добър микс от фактори.

Акциите с малка капитализация се очаква да донесат огромни печалби на инвеститорите, според пазарни наблюдатели. Един паричен мениджър прогнозира, че те ще засенчат компаниите с големи капитализации с близо четири процентни пункта годишно през следващите пет години. Голяма инвестиционна банка е още по-оптимистична за малките капитализации за следващото десетилетие.

Дружествата с малка капитализация са компании със скромна пазарна капитализация - сумата на акциите в обращение. Ограниченията на размера са произволни и нарастват с течение на времето с пазара. Наскоро индексът на малките компании Russell 2000 имаше средна пазарна капитализация от 1 милиард долара и достигна върха от около 13 милиарда долара.

Преди десетилетия изследователите на пазара документираха това, което стана известно като ефект на малка капитализация - тенденцията на малките компании да произвеждат по-висока средна възвръщаемост от големите за дълги периоди от време. Мисленето продължи, че малките компании са рискови, така че допълнителната възвръщаемост компенсира инвеститорите за поемането на допълнителния риск.

Но нещата не изглеждат така напоследък. От една страна, Russell 1000 за големите компании изпреварва Russell 2000 за малките компании с три пункта годишно през последното десетилетие, като възвращаемостта е средно 13,1%.

От друга страна, компаниите с малка капитализация са имали по-ниска средна волатилност от тези с голяма капитализация по време на периоди на пазарен стрес, като "избухването на истерията" през 2013 г., когато инвеститорите се вдигнаха срещу Федералния резерв, казвайки, че ще намали покупките на облигации; референдумът за Брекзит в Обединеното кралство през 2016 г.; и пандемията Covid-19. Това е обратното на това, което инвеститорите очакват от рисковите акции.

Сега има оживен дебат дали ефектът на малката капитализация е мъртъв, просто е в хибернация, или наистина е съществувал само в началото. Можем да оставим това на академиците. Нашият интерес тук е просто дали малките капитали са необичайно евтини сега. А те са такива, въпреки че може да не изглежда така на пръв поглед, в зависимост от това къде гледате.

Russell 2000 флиртува с 20 пъти по-големи печалби, малко над дългосрочната си средна стойност. Но като премахнете нерентабилните компании от индекса и статистическите отклонения, съотношението цена/печалба пада до около 12, спрямо дългосрочната средна стойност от 15.

Тази корекция на числата е важна сега по две причини. Едната е, че 33% от членовете на Russell 2000 днес имат отрицателни доходи, в сравнение с 20% преди десетилетие и рекордно високи нива.

Една индустрия е по-отговорна за това от други. "Качеството на биотехнологиите е много по-ниско с течение на времето", казва Джил Кери Хол, ръководител на стратегията за малки и средни компании в САЩ в BofA Securities. "Имате много повече биотехнологични компании на ранен етап, които са излезли на пазара. Това е област с малка капитализация, към която сме по-предпазливи."

Има по-голяма причина да се изключат нерентабилните компании, когато се определя размерът на Russell 2000: Коригираният P/E е по-добър предвестник за бъдеща възвръщаемост от некоригирания въз основа на анализ на BofA на данни от 1985 г. В момента коригираният P/E кара BofA да прогнозира 12% годишна възвръщаемост за компаниите с малка капитализация през следващото десетилетие. Това е пет пункта повече, отколкото се очаква от големите компании.

Хол изчислява, че сега компаниите с малка капитализация са с 30% по-евтини от тези с голяма капитализация, което е най-голямата отстъпка след балона на дотком акциите преди повече от две десетилетия. Един потенциален негатив: Икономиката може да изпадне в рецесия през следващата година, а по време на рецесии печалбите на компаниите с малка капитализация са склонни да падат повече от тези на компаниите с голяма капитализация. Но точно сега, казва Хол, цените на малките компании вече са в рецесия от порядъка на тази по време на световната финансова криза от 2008-09 г.

Бързорастяща компания, чиято оценка се е сринала през 2022-ра година, но имат визия как да излязат от "блатото"

Няма как да очакваме доходност в трицифрено изражение, която да не е подплатена от поне подобен ръст на приходите. В допълнение, напълно логично е да търсим потенциал за завръщане от компании, които са били сериозно наказани по време на технологичните разпродажби.

Тук потенциал е налице при биотехнологичните акции (при одобрение на ново лекарство, или покупка от по-голям конкурент), както и от акциите за изкуствен интелект и други сектори, които са били сериозно разпродадени от инвеститорите.

Разбира се, могат да се търсят потенциални възможности и при софтуерните компании, както и при компаниите свързани с облачни технологии, или блокчейн технологиите (ако вярвате, че биткойнът няма да стане нула долара), които също бяха сериозно разпродадени.

Новите реалности обаче, са свързани с изключването на имена от така наречените "меме-компании", както и друг популярен в миналото клас - така наречените "зомби компании". Защото инвеститорите стават много по-фокусирани не само върху ръста на приходите, но и паричните потоци и потенциала за излизане на печалба, в среда на повишение на лихвите, които могат да останат по-дълго време на високи нива. А с високите нива на лихвите и рестриктивната политика от централните банки, инвеститорите не харесват особено много силно задлъжнелите и губещи компании и такива с неясни бизнес-модели и стратегии как да станат печеливши някога.

Компания от развиващ се пазар (защо не Китай)

Майкъл Хартнет от Bank of America Corp. бе поредният пазарен стратег, който препоръча китайските акции като най-добра покупка за 2023 г..

"Икономическото отваряне на Китай е настроено да стимулира акциите, тъй като домакинствата имат излишни спестявания", казват стратезите, водени от Хартнет, добавяйки, че прекратяването на ограниченията на Covid е повишило акциите в САЩ и други страни. Те също така препоръчаха продажбата на американски технологични акции сред техните топ 10 сделки за 2023 г.

Хартнет следва други на Уолстрийт, които наскоро се насочиха към Китай. Citigroup Inc. заяви, че обръщането на Пекин от Covid Zero, както и мерките за подкрепа за сектора на имотите, трябва да повишат печалбите на компаниите, докато Morgan Stanley повиши целите си за индексите на акциите на нацията.

Призивите идват на фона на рязко възстановяване на китайските акции, като индексът MSCI China се повиши с около 19% този месец, а индексът Hang Seng навлиза в бичи пазар след изненадващи промени в политиката от правителството на Китай. Въпреки това показателят на MSCI Inc. остава надолу с 33% тази година, като инвеститорите са отблъснати от строгите мерки срещу Covid и са предпазливи към визията на президента Си Дзинпин за пазарите.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари