Изминалата си 2017-та година, бе изключително добра за инвеститорите. Дори и за тези, изтървали най-горещите активи на годината - криптовалутите, имаше добри инвестиционни възможности. Всъщност, почти всички основни инвестиционни класове активи, донесоха печалби за инвеститорите.

Водещите световни борсови индекси се повишиха сериозно, много от които регистрираха нови исторически рекорди. Еврото поскъпна сериозно спрямо долара, като добре се представяха още и основните суровини.

Паладият добави главозамайващите близо 50% към стойнсостта си, като на добро представяне се радваше още и петрола, през по-голямата част от годината. Основните щатски индекси отбелязаха нови исторически рекорди, както и исторически най-дълъг период без корекция от 3, или повече процента.

Сега пред инвеститорите остава въпроса, как да изберат правилните инвестиционни класове през 2018-та година, за да реализират по-добра от пазарната доходност.

Разбира се, добре е да не се заблуждавате и да сте реалисти. Да се бие пазара, е основна цел на всички инвеститори, която далеч не е толкова лесна. Тези които го правят за период от над 20 години, се наричат гениални инвеститори.

И все пак, ако искате да се опитате да се превърнете в гениален инвеститор, ето няколко съвета, как да повишите шансовете си да биете пазара. Правилата са прости и известни на всички. Спазването им обаче, и правилното им прилагане в най-удачния момент, са истинското предизвикателство.

  1. Правилно таймирате пазарите

Правило номер едно - купувайте евтино продавайте скъпо. Купувайте активи, които са "мразени" и избягвайте тези, които са гореща тема в момента. Как може да се приложат тези принципи на практика. Ето няколко идеи. Избягвайте криптовалутите, които са изключително волатилно в момента. В края на годината, те показаха, че могат да се движат не само нагоре, но и надолу. Биткойнът например, загуби над 40% от най-високите си стойности, при това само за няколко дни.

Разбира се това не означава задължително, че повишението на биткойна е приключило. Нещо повече, може би сега, след сериозна корекция покупките на биткойн, може и да не са лошо решение. Историята сочи, че всеки път, когато биткойнът е поевтинявал с 40, или повече процента, той е предоставял добра инвестиционна възможност на инвеститорите. Или достигал е впоследствие до нови исторически рекорди. Тоест, повишавал се е с над 80% впоследствие.

Инвеститорите, които спечелиха най-много пари от пазарите през 2017-а

Инвеститорите, които спечелиха най-много пари от пазарите през 2017-а

Те увеличиха портфейлите си с милиарди долари

Добре е обаче, инвестициите в биткойн да са само малка част от Вашия портфейл. Част, която ако загуби нови 20, или 30%, няма да ви доведе до "просешка тояга". Всеки сам за себе си и въз основа на толерантността си към риск, може да определи, какъв процент да инвестира в биткойн. Например, ако инвестирате 30% от портфейла си в биткойн и криптовалутата поевтинее с 30%, то вие ще загубите едва 9% от стойността на средствата си. Това е доста поносима загуба. Ако в такъв сценарий обаче, биткойнът тества върха си отново и поскъпне с 80%, вие ще реализирате доходност на портфейла си от 24% - един доста добър портфейл. Правилното таймиране на пазара, може да се изрази и в това, да насочите част от средствата си към БФБ. Традиционно, през последните 17 години, първите два месеца на годината, са били най-добрия двумесечен период за инвеститорите. За този период показателят е добавял над 4% към стойността си.

Инвеститорите могат да се обърнат и към други силни активи през първите два месеца на годината. Например платината през последните пет години, се е повишавала с над 10% в първия месец и половина на годината, в четири от периодите. Това се е случвало, след намиране на дъно през декември, какъвто може да е случая при метала и през тази година.

  1. Трябва да сте информирани за всяко "голямо нещо"

Няма изключения. На Уолстрийт, се сменят непрестанно очакванията и надеждите, свързани с това кое ще е следващото "голямо нещо и голям тренд". И докато често може и да не успявате правилно да предугадите това, може да ви е достатъчно да отгатнете само веднъж, (или два пъти).

Хвърляйте по "едно око" на това какво правят големите инвеститори. Много от тях, най-вероятно са преструктурирали портфейлите си в края на годината, като са закрили слабите си позиции и са се фокусирали основно върху печелившите си залози.

  1. Участвайте в пазарната лудост, но бъдете гъвкави

Няма нищо лошо да се включвате в "пазарната лудост". Това което, трябва да избягват всячески обаче, е да сте последния в който ще остане "горещия картоф". Това може да важи например по отношение на щатските индекси. Да, те са при исторически рекорди, следствие на приетата данъчна реформа.

Трябва ли да инвестираме големи суми, за да имаме успех на финансовите пазари?

Трябва ли да инвестираме големи суми, за да имаме успех на финансовите пазари?

Съветите на един успешен трейдър

Ако следвате правилото "купувай на слухове, продавай на новини" обаче, сега може да е добър момент да излезете от пазара. Ако все пак искате да не изтървете, потенциално по-нататъшен ръст през първия месец на годината, следствие на очаквания "януарски ефект", то можете да следвате съвета на Рей Далио - "Танцувайте, но близо до изхода".

Този принцип, може да се приложи и при криптовалутите. Внимавайте корекцията им наблюдавана в момента, да не премине в "панически разпродажби". Защото, когато на пазара има паника, логиката спира да действа, а цените нямат естествена спирачка. Особено при актив като биткойна, където до момента всички само и единствено купуваха, без желание да продават.

  1. Никога не бъркайте краткосрочния трейдинг с дългосрочните инвестиции

Ако искате да търгуват краткосрочно, няма нищо лошо. Бързите печалби не са лошо нещо. Лошо става, когато объркате краткосрочната си инвестиция с дългосрочна. Това обикновено се случва, когато инвеститорите купят един актив с идеята за бърза спекулация, но в крайна сметка приключат с това да го държат на загуба в продължение на години, само за да докажат, че са били прави.

Не търгувайте емоционално, не търгувайте с цел отмъщение, загърбете инвеститорското си его!

  1. Не обръщайте голямо внимание на тълпата инвестираща в "сини чипове"

Сините чипове не са нещо лошо. Ако целта ви е да биете пазара обаче, рядко това ще стане, когато инвестирате в големи и стабилни компании. По-скоро търсете "сини чипове" от които тълпата се страхува.

Кои зодии са най-успешни на финансовите пазари?

Кои зодии са най-успешни на финансовите пазари?

Вашата сред тях ли е?

Обикновено компаниите с най-голям шанс за по-сериозен ръст, са тези които изостават. Разбира се, трябва да сте много наясно и навътре с нещата за фундаменталните причини за това изоставане и налице ли са шансове, тези фактори да спрат да действат и да се променят. Най-добрата стратегия при насочване към такива активи е, когато проявят признаци на ръст и излязат добри новини свързани с тях.

  1. Пишете си "домашното"

Четете вестници, онлайн издания, преглеждайте тримесечните отчети на компаниите в които инвестирате. Казано по друг начин бъдете винаги информиран относно това какво се случва с компаниите в които сте инвестирали.

  1. Опростявайте нещата

Вместо да усложнявате нещата, правете точно обратното - опростявайте ги. Например, ако сте "мечи настроен", просто дръжте повече средства в кеш. А ако сте позитивно настроен, не избирайте един актив, а инвестирайте в индекси.