Все повече експерти посочват, че Федералният резерв подпомага растежа на американската икономика но на цената на надуването на балони в различни отрасли. Това означава, че централната банка на САЩ жертва постигането на ръст на показателите днес за сметка на следващата криза, която ще е още по-тежка от Голямата рецесия от 2008 г., най-малко заради инжектирането на огромни суми в стопанството.

Сега към анализаторите, които са критично настроени към действията на Федералния резерв, се присъединяват още няколко. Според основателя на Bianco Research Джим Бианко централната банка е инжектирала 120 млрд. долара на пазарите, за да ги успокои преди празниците.

Ще се взриви ли „майката на всички балони“?

Ще се взриви ли „майката на всички балони“?

Федералният резерв инжектира все повече пари в икономика в паника да не се повтори сценарият от 2008 г.

По думите му тази сума е еквивалентна на средствата, които банката инжектира през 2008 г. след избухването на Голямата рецесия. Не бива да се забравя, че според Джером Пауъл в момента икономиката не се намира в криза, дори напротив - заетостта гони исторически рекорди, а икономиката расте. Неслучайно председателят на Федералния резерв беше категоричен, че последните действия на подопечната му институция не са нова доза количествени улеснения, въпреки че напълно отговарят на такива.

Бианко прави и друга историческа препратка. Той посочва, че сумата, която централната банка наля в пазарите в периода на празниците, е била по-голяма и от финансовата инжекция в икономиката след атаките срещу Световния търговски център на 11 септември 2001 г.

"Когато Федералният резерв задейства специалните си фондове, фондовите пазари ускориха растежа си", казва и главният икономист от Macro Intelligence 2 Partners Джулиан Бриджън. Той припомня, че към този момент Nasdaq вече е нараснал със 100% на годишна основа. "Когато Фед започна да увеличава ликвидността, технологичният индекс нарасна параболично", казва той.

Тревожните сигнали, познати ни от дотком балона от 2000 година, които виждаме и днес

Тревожните сигнали, познати ни от дотком балона от 2000 година, които виждаме и днес

Няколко паралела между ситуацията тогава и тази на фондовия пазар в момента

Точно както и преди двадесет години, когато дотком балонът е в пика си, през последните четири месеца на 2019 г. Федералният резерв увеличи баланса си с 400 млрд. долара. Така той нарасна с общо 1,2 трлн. долара спрямо същия период на 2018 г.

Според Бриджън проследяването само на една метрика не е достатъчна, за да се обясни поведението на борсите. "Въпреки това, когато Федералният резерв инжектира средства, те обикновено се насочват към сегментите от пазарите, които носят най-висока доходност", обяснява той. "По време на финансовата криза, това беше пазарът на облигации. Днес, както и през 1999 г., това е фондовият пазар."

Влиянието на централната банка върху пазарите се вижда и по други индекси, например измерителя на CNN Fear & Greed Index, който в края на миналата седмица достигна еуфоричната стойност от 97 пункта. Стойности над 80 пункта са индикатор за "екстремално висока алчност" на пазарите, което означава, че активите се търгуват над стойността им. За последно такива стойности на индекса са регистрирани през есента на 2018 г.

Експерти: Арсеналът на Федералния резерв за следващата криза е изчерпан

Експерти: Арсеналът на Федералния резерв за следващата криза е изчерпан

Бен Бернанке все пак смята, че количествените улеснения остават ефективен инструмент

Според експертите това е пряко следствие от финансовите инжекции от страна на Федералния резерв. Лесните пари елиминират усещането на риск у инвеститорите и те започват да закупуват всевъзможни активи - точно както в края на 90-те години на миналия век.

Когато обаче ликвидността секне, пазарите ще се окажат в състояние на свободно падане - точно както през 2000 г., когато само за седмица Nasdaq изгуби четвърт от стойността си. А до това ще се стигне в един момент, независимо какви са конкретните действия на централната банка.