Инструментите, които Федералният резерв използва за "потушаване" на Голямата рецесия, няма да могат да повлияят по положителен начин върху пазарите, коментира бившият секретар на хазната на САЩ Лорънс Съмърс (на снимката вляво) по време на годишната среща на Американската икономическа асоциация. По думите му това важи особено много за програмата за количествени улеснения, тъй като лихвата по тях в момента така или иначе е достигнала 1%.

"Ставам все по-малко оптимистично настроен заради повишаващата се неефективност на количествените улеснения", каза Съмърс. "Не смятам, че ако лихвата 10-годишните облигации бъде понижена от 100 базисни пункта до 50 или 20 базисни пункта това ще окаже значителна разлика."

Питър Шиф: Федералният резерв не може да спре количествените улеснения

Питър Шиф: Федералният резерв не може да спре количествените улеснения

Според експерта централната банка отново се впусна в количествени улеснения, макар да не ги нарича така

Въпреки предупреждението на Съмърс обаче в момента централната банка на страната така или иначе извършва програма за количествени улеснения, с единствената разлика, че тя не беше определена като такава от председателя на Федералния резерв Джером Пауъл.

По думите на бившият служител на Bank of England Адам Познър, централната банка на САЩ трябва да обмисли имплементирането на по-радикални инструменти, за да контролира кривата на доходността и да се справи със следващата рецесия на икономиката. Той даде озадачаващ пример с Япония, които прилага подобни политики вече от четири години.

Трябва да се има предвид обаче, че именно Страната на изгряващото слънце е нарицателно за неефективността на политиките на централната банка. Въпреки че (или може би благодарение на това, че) тя инжектира огромни количества пари през последните години, икономиката продължава да е в стагнация, а стандартът на живот да се понижава. Нещо повече, именно действията на Банката на Япония доведоха до замръзяване на цели сегменти на местната фондова борса.

Джордж Селджин: Федералният резерв не може да управлява основния лихвен процент

Джордж Селджин: Федералният резерв не може да управлява основния лихвен процент

Благодарение на политиките му резервите на банките са замръзнали и не могат да се използват на пазарите

Бившият председател на Федералния резерв Бен Бернанке, който е отговорен за надуването на едни от най-големите балони в историята, посочи, че програмата за количествени улеснения е ефективен инструмент за справяне с рецесиите. Това не е изненадваща позиция, предвид факта, че именно под неговото управление централната банка инжектираше огромна ликвидност в икономиката.

В блог пост той изтъква, че Федералният резерв трябва да обмисли въвеждането на отрицателни лихвени проценти като бъдещ инструмент за справяне с кризите. Все пак Бернанке в същия пост признава, че мярката може да увеличи риска в икономическата система.