Нови тревожни новини има за инвеститорите относно това - колко са "горещи" фондовите пазари в момент, когато щатските индекси са при исторически върхове, или съвсем близо до тях. Според доклад на финансовото издание The Wall Street Journal, повече компании с оценка от 10 милиарда долара (или повече), са станали публични през първата половина на 2019 г., отколкото през всеки друг момент след технологичния бум от 2000-та година.

Още през първата половина на тази година шест "декакорна" или частни компании подкрепяни от рисков капитал с оценка от над 10 милиарда долара, дебютираха на публичния пазар.

През 2000 г. няколко подобни компании също станаха публични, включително и добре известния онлайн магазин за пазаруване на аксесоари и храни за домашни любимци - Pets.com, само няколко месеца преди "дотком балонът" да се спука.

И макар балонът на Силициевата долина да не е готов да се спука все още в момента, налице са някои тревожни прилики с далечната вече 2000 година.

През тази година, станахме свидетели на първични публични предлагания на компании, като Lyft, Uber, Pinterest, Zoom, CrowdStrike и Chewy, вече набрали милиарди долари от инвеститорите, през последните няколко месеца.

Разбира се историята не винаги се повтаря - не е задължително това, което се случи през 2000-та година да се повтори, само защото интересът към нови компании, оценявани на десетки милиарди долара, отново е толкова висок.

Все пак трудно е да се избегне усещането за дежа вю: През 2000 г. имахме Pets.com, злополучният онлайн магазин за домашни любимци; през 2019 г. имаме Chewy, коментират пазарни наблюдатели.

Ето как изглеждаха някои от емблематичните компании, които станаха публични преди 19 години:

Embarcadero Technologies

Според доклад на Forbes, софтуерната компания Embarcadero Technologies е една от малкото печеливши компании, които стават публични през 2000 г. и набират 42 милиона долара в публичния си дебют. Данните на Pitchbook показват, че компанията е придобита от Thoma Bravo за 118.17 милиона през 2007 г. и е станала частна.

Thoma Bravo продаде компанията на облачната софтуерна компания Idera през 2015 г. за неразкрита сума.

Pets.com

Компанията е едно от емблематичните IPO-та на 2000-та година, свързани с пика по време на бума и точно преди "пукането" на интернет балона. Магазинът за домашни любимци беше включвана в сутрешните ток-шоута и дори участва сред най-скъпите реклами по време на Super Bowl, преди да набере 82 милиона долара в публичното си предлагане.

Само 268 дни по-късно стартират процедура по несъстоятелност, като от компанията се позоваха на неправилно направени изчисления за транспортни разходи.

eFunds

Доставчикът на софтуер за плащания събра над 71 милиона долара в IPO през юни 2000 г., според данни на Pitchbook. През 2007-ма година компанията е закупена от Fidelity за сумата от 1.8 милиарда долара.

Sonus Networks

Фирмата за мрежова сигурност беше едно от най-горещите IPO-та през 2000 г. и се търгуваше при цена с над 600% повече едва до август на 2000-та година. Четиринадесет години по-късно, компанията е закупена само за 2 милиона долара от хардуерната фирма Sunhillo.

WebMethods Software AG

Производителят на корпоративен софтуер беше оценен на 6.6 милиарда долара след IPO-то си през февруари 2000 г., в което набра 147 милиона долара, според данни на Pitchbook.

Компанията не е била печеливша, когато е станала публична и бе закупена през 2007-ма година от немския технологичен гигант Software AG за 546 милиона долара.

А сега към историята днес, след като шест стартиращи компании оценени на стойност 10 милиарда долара, или повече, станаха публични през първата половина на 2019-та година:

Lyft

Lyft стана публична през март само няколко месеца преди конкурент Uber, но се представи лошо през първите месеци на търговия. Към средата на юли, акциите на Lyft се търгуват на нива от 60.93 долара, което е по-малко от цената на IPO-то при ниво от 72 долара.

Pinterest

Pinterest беше един от малкото IPO-та, което подходи по-консервативно и в крайна сметка завърши с оценка от първичното си публично предлагане под тази от последния кръг на частно набиране на капитал.

Цената на акцията от 19 долара определи стойност на сайта за визуално търсене от 10 милиарда долара. За сметка на това обаче, акциите на компанията се търгуват при нива от близо 27 долара в средата на юли.

Zoom

Изглежда, че производителят на софтуер за видеоконферентна връзка Zoom е един от хитовете от тазгодишните IPO-та на големи частни компании. Книжата се търгуват при нива от над 50 долара в средата на юли, при 36 долара на IPO-то на компанията.

Uber

Едно от най-очакваните първични публични предлагания на тази година - бе това на компанията за споделени пътувания Uber. Тя е най-голямата в света, но среща сериозни трудности по пътя към намиране на пътя към рентабилността, като в същото време участваше в редица скандали, свързани най-вече с името на нейния основател и предишен изпълнителен директор - Травис Каланик.

И макар последният да се оттегли от ръководството й, голяма част от проблемите все още са налични. Акциите на компанията стартираха при нива от 45 долара, а в средата на юли се търгуват не много по-далеч, при нива от под 44 долара за брой.

CrowdStrike

Компанията за киберсигурност все още не бе реализирала печалба, преди да събере повече от 600 милиона долара в първичното си публично предлагане през юни. Стартъпът беше оценен на 3.4 милиарда долара и сред поддръжниците й бяха някои от най-големите инвеститори в Силициевата долина, като например Accel на Slack и Facebook, както и рисковото подразделение на Google, CapitalG.

Chewy

Chewy - онлайн продавачът на храна за домашни любимци и пискливи играчки, стана публична компания в средата на юни и акциите му скочиха със 71%. Звучи ли познато? Но за разлика от своя предшественик Pets.com, Chewy все още е в добра позиция, след като набра повече от 1 милиард долара в дебюта си преди месец. Въпросът е ще бъде ли по-успешен бизнес модела на компанията, или ще свърши безславно, като своя предшественик?

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.