Visa и MasterCard са глобални платежни мрежи, които се състезават помежду си. За картодържателите обаче и двете понякога изглеждат равностойни, пише американското списание "Time". За повечето хора, притежаващи кредитна карта, Visa и MasterCard са нищо повече от лого в ъгъла на картата и вероятно брандинг партньор с дадена авиокомпания, хотелска верига или магазин. Картите обаче се различават по някои неща.

Каква е разликата?

Платежната мрежа, към която принадлежи картата, има три различни ефекта върху картопритежателя.

Първо, платежната мрежа ще администрира облаги от името на издателя на картата. Всъщност издателят на картата решава към коя платежна мрежа принадлежи всяка отделна кредитна карта, на базата на ползите, които може да предложи на картопритежателите като застраховка при наем на кола и покритие на удължена гаранция.

Въпреки това, услугите, предлагани от различни карти от една и съща мрежа, могат да се различават съществено, тъй като издателите на картите избират измежду гама от услуги, когато създават нов продукт. Така че една карта Visa може да предлага защита за удължена гаранция, докато друга може да няма това свойство.

И Visa, и MasterCard имат премиум програми, които рекламират на клиентите си. Те предлагат отстъпки при пазаруване и спестяване при пътуване.

Visa предлага програмата Visa Signature, докато MasterCard разполага с програмите World MasterCard и World Elite MasterCard. Така например притежателите на Visa Signature могат да използват Visa Signature Luxury Hotel Collection. Тя включва над 900 луксозни хотели, където картодържателите могат да се радват на услуги като безплатен Интернет в хотелската стая или безплатна континентална закуска. Програмата MasterCard World Elite включва Luxury Hotels & Resorts, която също предлага подобни привилегии за пътуващите.

Освен това, има някои отстъпки, които са достъпни единствено за притежателите на бизнес кредитните карти на Visa и MasterCard. Visa Savings Edge предлага спестявания при общи покупки за бизнеса като пътувания, електроника и бизнес решения. Например картодържателите спестяват 5% за хотелската верига Wyndham и производителя на компютри Lenovo. По същия начин MasterCard Easy Savings предлага подобни спестявания при доставка, офис материали и пътуване. Например програмата предлага 5% спестяване при доставка от DHL и наемане на коли от Avis.

Последната разлика е, че Visa и MasterCard имат леко различни по размер платежни мрежи. Visa твърди, че картите й се приемат от „десетки милиони" търговски обекти и 2,3 милиона банкомата в общо над 200 държави и територии. MasterCard твърди, че картите й се приемат от подобен брой търговски обекти в над 210 страни и територии

В края на краищата обаче разликата се свежда до самото определение за държава или територия на всяка компания и изключително рядко някой търговец би приел само едната карта.

Има ли значение коя карта избираме?

От издателя на кредитната карта зависи да избере кои привилегии да предложи за определена карта. Процентите на отстъпките на всяка карта също се определят от картоиздателя, а не от платежната мрежа. Поради тази причина ползвателите на кредитни карти е по-добре да се фокусират върху условията, услугите и намаленията, които предлага конкретна кредитна карта и да не обръщат особено внимание на платежната мрежа, към която принадлежи.

Въпреки че са доста сходни, Visa и MasterCard предлагат достатъчно различни неща, което може да ви насочи към това да изберете едната карта вместо другата в дадена ситуация.