Годишното събрание на акционерите на Berkshire Hathaway за 2022 г. се проведе в събота, като десетки хиляди фенове на Уорън Бъфет пътуваха, за да чуят мнението на така наречения "Оракул от Омаха".

Изпълнителният директор на Berkshire се присъедини към тримата заместник-председатели на компанията, за да представи пред акционерите и да отговаря на въпроси в продължение на около пет часа. Акциите на Berkshire са нараснали с около 7% през 2022 г., срещу 13% спад за S&P 500. Ето четири извода от годишното събрание на акционерите и публикуването на резултатите на компанията за първото тримесечие.

Акциите на Berkshire са нараснали с около 7% през 2022 г., срещу 13% спад за S&P 500. Ето четири извода от годишното събрание на акционерите и публикуването на резултатите на компанията за първото тримесечие.

Бъфет харесва обратно изкупуване, но акциите на Berkshire стават все по-скъпи

Темпът на обратно изкупуване на акции на Berkshire намаля през първото тримесечие до 3,2 милиарда долара от 6,9 милиарда долара през четвъртото тримесечие и 27 милиарда долара през цялата 2021 г.

Бъфет и неговият дългогодишен приятел и партньор Чарли Мънгър изкупуват обратно акции, когато сметнат, че цената им е под присъщата стойност на Berkshire.

Бъфет все още е фен на обратното изкупуване: "Ако го направите на правилната цена, няма нищо по-добро от това да изкупите обратно част от собствения си бизнес", каза той.

Berkshire направи някои големи покупки на акции през последните два месеца

Докато Berkshire започна пандемията като нетен продавач на акции, компанията намери някои достатъчно големи и атрактивни възможности тази година. Berkshire сключи сделка за придобиване на застрахователя Alleghany (Y) за 11,6 милиарда долара през март и също така добави няколко милиарда долара в акции на Chevron, Occidental Petroleum и HP - както и нови дялове към позицията си в Apple и Activision Blizzard.

Berkshire купи акции за общо 51,9 милиарда долара и продаде за 10,3 милиарда долара през тримесечието. Компанията приключи периода със 102,7 милиарда долара в брой и американски държавни облигации.

Бъфет не се опитва да предскаже бъдеща инфлация

"Изключително е колко инфлация видяхме напоследък", каза Бъфет, имайки предвид нарастващите цени в Nebraska Furniture Mart и други дъщерни дружества на Berkshire. Той добави, че прогнозирането на бъдеща инфлация е глупава игра и че никой не може наистина да знае колко ще е инфлацията през следващите 10 години, 12 месеца или четири седмици.

Бъфет каза, че най-добрата защита срещу инфлацията е да си квалифициран в това, което правиш, и да произвеждаш стока или услуга, която ще остане търсена, за която хората ще са готови да платят.

"Най-добрата защита срещу инфлацията е вашата лична способност да печелите... Никой не може да ви отнеме таланта ви", каза Бъфет. "Ако правиш нещо ценно и добро за обществото, няма значение какво прави щатският долар.

Бъфет и Мънгър разглеждат пазарната волатилност и спекулативното поведение като възможност

Младите инвеститори се присмиваха на това, което експертите наричат "хазарт" на фондовия пазар през последните години. Бъфет каза, че краткосрочните колебания в цените могат да бъдат възможности за покупки на Berkshire: "Понякога пазарите правят луди неща. Това е добре за Berkshire, не защото сме умни... а защото сме разумни."

Бъфет и Мънгер също така направиха няколко удара срещу инвестиционни банкери, активни инвестиционни мениджъри, чиито портфейли много приличат на широки пазарни индекси, и други компании на Уолстрийт.

Бъфет потвърди неприязаността си към биткойна

Инвеститорът в стойност Уорън Бъфет издигна антипатията си към криптовалутите до нови висоти през уикенда. Оракулът от Омаха беше попитан за биткойна на годишната среща на Berkshire Hathaway през уикенда и заяви, че няма да го купи на никаква цена.

"Ако ми кажеш, че притежаваш всички биткойни в света и ми ги предложиш за $25, няма да ги взема, защото какво ще правя с тях?" - каза Бъфет. "Трябва да ти ги продам обратно, по един или друг начин. Няма да произведе нищо... Това обяснява разликата между продуктивните активи и нещо, което зависи от това, че следващият човек ви плаща повече от последния, който е платил за това."

Защо Уорън Бъфет не харесва биткойна?

Сърцето на криптокритиката на Бъфет се връща към първите принципи. "Активите, за да имат стойност, те трябва да доставят нещо на някого", каза той пред публиката. Сравнете това с малко по-различна гледна точка: за да има стойност един актив, някой трябва да е готов да плати за него. Тези концепции не са еднакви, въпреки че финансовите пазари често ги третират така, сякаш са.

Както Мариана Мазукато, икономист от Университетския колеж в Лондон, обяснява в книгата си "Стойността на всичко", ранните икономисти разграничават действителното "създаване на стойност", където са създадени нови, социално полезни ресурси, и "извличане на стойност", при което парите сменят ръцете си, но нищо не е произведено. (Адам Смит имаше списък с индустрии, които смяташе, че създават стойност и които не създават стойност.)

Гледката на Бъфет е напълно смислена, видяна през тази леща: за разлика от апартамент или ферма, два примера, които той използва за контраст, биткойнът не произвежда стойност, така че според него криптовалутата няма стойност.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи