Както съм посочвал в друг анализ, безусловният базов доход (ББД) няма икономически, математически или никакъв друг шанс да доведе до нещо различно от пълен колапс. Все пак идеята звучи добре, особено за политиците, които могат да я използват за купуване на гласове - всеки човек над определена възраст да получава пари, независимо дали работи, или не.

Идеята не е нова и дори, парадоксално, в миналото е защитавана от защитници на свободния пазар като Милтън Фридман и Фридрих Август фон Хайек. А в условията на настоящата криза, през която равнищата на безработица в много страни достигнаха най-високата си стойност от Голямата депресия насам, тя преживява ренесанс, за съжаление.

Същевременно експериментите с ББД също не са от вчера. Още в края на 60-те години по малко над хиляда души в различни градове на Ню Джързи са получавали различни суми на всеки две седмици в рамките на четири години. През следващото десетилетие размерът на тестовите групи ще остане твърде малък, като максималните стойности на всеки опит остават под 2500 души.

Безусловният базов доход: Стъпка към края на света

Безусловният базов доход: Стъпка към края на света

Въвеждането на подобна мярка се появи отново сред политическите идеи, но това ще е пагубно за икономиката, стандарта на живот и хората

Едва през 1982 г. стартира относително мащабно раздаване на безусловен базов доход, при който за последните почти четири десетилетия над 667 хил. души получават между хиляда и 2 хил. долара годишно в Аляска. Следващият подобен като мащаби експеримент ще започне едва през 2008 г. в Макао, Китай, където малко над 700 хил. души и до днес получават до 1150 долара годишно.

Както и при настоящата криза, след Голямата рецесия от 2008 г. интересът към ББД се покачва и през 2010 г. Human Development Fund стартира най-големият опит до този момент, обхващащ 2,7 млн. души в Монголия, които обаче получават относително скромна сума - 187 долара месечно. Само две години по-късно програмата е спряна.

Същата година стартира най-мащабният експеримент, при който до днес общо 75 млн. души в Иран получават по 48 долара месечно по Иранската програма за парични трансфери.

Испания тества безусловен базов доход между €420 и €1015 месечно

Испания тества безусловен базов доход между €420 и €1015 месечно

Първоначално от него ще могат да се възползват 100 000 семейства в страната

Видно е, че при тези проекти сумите не са твърде големи. Първият по-добре платен ББД опит е във Финландия, където 2 хил. души между 2017 и 2018 г. получават по почти 8 хил. долара месечно. Той обаче е прекратен преждевременно, защото анализаторите правят шокиращо откритие - мотивацията за работа сред получаващите безусловния базов доход се срива.

Паралелно с експеримента във Финландия, общо малко под 6 хил. жители на три града в Онтарио получават дори по-големи суми - между 13 и 19 хил. долара годишно на ежемесечни плащания. Разбира се, подобен проект звучи твърде хубав, за да е истина и проектът скоростно дерайлира, след като става ясно, че подобни харчове е невъзможно да се финансират.

Официално екипите от изследователи оповестяват, че опитът в Онтарио е бил твърде кратък, за да могат да получат данни. Само че тези суми са доста близки до средната заплата по това време, така че едва ли те биха били твърде различни от финландския експеримент.

Финландия експериментира с €560  безусловен базов доход

Финландия експериментира с €560 безусловен базов доход

Предстои парламентът да одобри пробното въвеждане на гражданска заплата

Тук прави впечатление друг важен аспект на ББД. Проектите за имплементирането му, дори в тестова фаза, доказват, че ако трябва да се отпускат суми, с които човек може да живее относително нормално, финансирането се оказва невъзможно. При това, в случая на Онтарио плащанията са получавали едва около 6 хил. души. А в провинцията към миналата година са живели почти 15 млн. - само можем да си представим какъв крах ще настъпи, ако трябва да се намерят по около 20 хил. долара годишно за всички тях.

Само ще посоча, че това би означавало 30 млрд. долара годишно. Това е еквивалентно на цялата програма за "борба" срещу коронавируса на провинцията, приета по-рано тази година. Тази сума се равнява на около една шеста от целия годишен бюджет на Онтарио, който и без начинания като ББД ще бъде на дефицит от 40 млрд. долара (засега).

Освен тези по-мащабни и/или по-скъпи програми за тестване на ефектите от безусловния базов доход, Омри Уолъч от Visualcapitalist е съставил списък със значителните експерименти, провеждани през последните пет десетилетия. Визуализацията може да се види тук.

Заключението обаче е точно каквото икономическата наука предвижда, даже и без да се похарчват милиарди долари за опити: получателите на ББД много харесват програмите (и ще гласуват за вас, ако започнете такива), но финансирането им е невъзможно даже и при малки групи от хора, които забравят за пазара на труда в момента, в който получат първите си плащания.