Според изследване на McKinsey & Co пред световните банки стои „едно ясно връщане назад". Във всички случаи отношенията в банковия свят ще се променят, пише Ханделсблат.

Страни като САЩ, Канада, Великобритания и Австралия няма да се успокоят скоро, защото банките там в най-голяма степен са засегнати от загубите на пазара на недвижимости.

До 2016 година ще възникнат нови банкови гиганти с пазарна капитализация повече от 500 милиарда долара. Те няма да се появяват само в САЩ или в Китай, а ще бъдат мултинационални институции. Такива гиганти ще има в Япония, Германия, Италия , както и в Южна Корея и Мексико.

Делът на американските банки ще намалее. Ролята на китайските и японските трезори ще нараства.  Големият растеж ще дойде от пазарите, където в момента населението има проблеми с финансовите възможности. Това са Русия, Северна Африка и Източна Европа.

"Ние трябва да излезем от тази дупка и  да не си задаваме въпрос относно причините, а да се занимаваме с бъдещите шансове", заяви Екард Виндхаген, ръководител на финансовата група в Германия на  McKinsey.

Финансовата криза се е разпространила както сред малките, така и сред големите банки. Кризите се поляризират, проблемите в търговските модели стават все по-ясни, заявява банковият експерт от Boston Consulting Group Валтер Зин. Това дава възможност за консолидация на фрагментирания пазар.

Който има дълбок портфейл, може използва шансовете си в процеса на консолидация, смята Виндхаген от  McKinsey.  Като пример експертите посочват покупката на ABN Amro от Дойче банк.

Пречка пред новия банков свят може да създаде появата на глобална рецесия или на борсов крах.  McKinsey & Co счита този сценарий за невъзможен. Експертите изключват дългогодишна  глобална рецесия.