Стимули за растеж на икономиките в Централна и Източна Европа ще бъдат обсъдени на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие, която започва в Истанбул. От българска страна на форума присъства финансовият министър Калин Христов, съобщава БНР

За първи път в историята на Банката, срещата ще бъде председателствана от България в лицето на финансовия министър Калин Христов, който заедно с президента на банката Сума Чакрабарти ще открие годишната среща. Изборът на Истанбул за домакин на срещата не е случаен, тъй като един от акцентите в нея ще бъде търсенето на възможности за разширяване на контактите със Средиземноморския регион.

Темата на съпътстващия бизнес форум ще бъде „Иновации за растеж".

Многобройните участници в него ще търсят начини за промотиране на растежа в Централна и Източна Европа като начин за излизане от кризата.

Сред обсъжданите теми ще бъдат енергийната сигурност като мост между Европа и Каспийския регион, търсенето на нови инструменти за подкрепа на малкия и среден бизнес, както и евентуална реформа в структурата и мениджмънта на банката.