Оказва се, че платформите, търгуващи с Bitcoin, все по-често са под прицела на хакери, а монетите са удобна находка за колекцията от удари на виртуални пирати. 

След като хакери проникнаха в сигурността на борсата, търгуваща с биткойни, Bitfinex по-рано през месеца и задигнаха около 70 милиона долара от криптовалутата, много от търгуващите с виртуалните пари се загрижиха за сигурността на биткойните в портфейлите си.

Виртуалният обир се превърна във втория най-голям удар, след като хакери  откраднаха близо 350 милиона долара в биткойни от борсата MtGox в Токио през 2014 година.

Сега явлението придобива все по-застрашителни размери в развиващия се свят на криптовалутата.

Ново проучване в областта на уязвимостта на Bitcoin търговията разкрива, че една трета от Bitcoin платформите за търговия са били хаквани и почти половината от тях затворили вратите си за подобна дейност за по-малко от половин десетилетие, предаде Reuters.

Увеличението на риска се обуславя и от факта, че притежателите на виртуалната валута не разполагат с начини за застраховане на биткойните си при евентуална загуба, въпреки че борсите действат като виртуални банки.

Според един от професионалните търговци, сбогувал се с около 1000 долара от богатството си в биткойн след хакерската атака, налице е общо чувство на безпокойство сред цялата общност на търгуващи с биткойн.  

А в същото време търговците са скептични, че в бъдеще ще се разреши проблемът с нарушаването на сигурността на валутата.

"Никаква технология, криптовалута или финансов механизъм може да бъде напълно защитен от хакване," коментира Тайлър Мур, асистент по кибер сигурност в училището по информатика към университета в Тълса, щата Оклахома.

Изследователят е автор на ново проучване в областта на Bitcoin търговията и скоро ще публикува данните върху уязвимостта на виртуалната валута.

Неговото проучване сочи, че от създаването на Bitcoin през 2009 г. до март 2015 г. 33 процента от всички платформи, оперирали с криптовалутата през този период, са били хакнати.

Проучването е една от първите оценки на степента на нарушения на сигурността в света на Bitcoin.

В същото време според статистиката от около 6000 опериращи на територията на САЩ банки само 67 от тях са били под прицела на хакери и са регистрирали нарушение на данните си между 2009 и 2015 г.