Щатският долар поевтинява спрямо еврото, остава стабилен по отношение на йената и паунда в хода на валутната търговия в понеделник сутринта. Китайският юан рязко се покачи заради очакваното премахване на ковид ограниченията в страната.

Доларът е под натиск от нарастващите очаквания за рецесия в американската икономика поради бързото затягане на паричната политика от Федералната резервна система (ФЕД), опитвайки се да овладее растящата инфлация.

"За да се забави инфлацията, икономиката трябва да отслабне", каза в проучване анализаторът на Bank of America Клаудио Пирона, цитиран от Dow Jones.

Инвеститорите леко преразгледаха прогнозите си относно перспективите за повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ след публикуването на протокола от майското заседание на американската централна банка. Както показаха протоколите, много членове на Фед очакват, че ранното повишаване на лихвите ще позволи на регулатора да направи пауза по-късно тази година, за да оцени последствията от затягането на политиката за икономиката на страната. Според анализатора на Bank of America обаче пазарите напразно очакват Фед да отстъпи при първите признаци на отслабване на американската икономика.

Към 10: 15 часа българско време общата европейска валута поскъпва спрямо долара с 0,20% - до $1,0755 за едно евро в сравнение с $1,0735 за евро в края на предишната сесия.

Британската лира стерлинг в същото време е относително без динамика по отношение и се разменя по $1,2630 за паунд срещу $1,2631 за паунд при закриване на търговията в петък.

Двойката долар - йена се търгува днес сутринта на пазара при курс 127,25 йени за долар от 127,11 йени в петък.

Китайският юан рязко се засилва спрямо долара заради сигналите за предстоящото премахване на карантинните ограничения в Шанхай, както и заради мерките, обявени от властите на страната за подкрепа на икономиката.

В хода на търговията в понеделник сутринта американската валута спадна по отношение на китайската с 0,77% - до 6,6636 юана за едни долар от 6,6994 юана за долар при затваряне на пазара в петък.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), днес спадна с 0,2%, а по-широкият индекс на долара WSJ - 0,23%.

Американската валута през миналата седмицата поевтиня по отношение на еврото с 1,6%, на йената - с 0,6%, и на британската лира - с 1,11%.