Общината в Рим иска да сложи ръка на монетите, които туристите хвърлят във фонтана "Ди Треви". Кметът на италианската столица Вирджиния Раджи претендира за средствата на стойност 1.5 млн. евро годишно, с идеята да бъдат вложени в почистването на града, съобщава лондонският Times.

Прочутият бароков фонтан е една от най-големите забележителности на Рим и привлича туристи от цял свят, които хвърлят монети в него за късмет. Раджи твърди, че тъй като служители на градските власти събират монетите, администрацията има право да ги задържи.

Фонтанът се изпразва и почиства всяка седмица, като от него се изваждат около 28 000 евро, които се използват в помощ на бедните. Събраните пари обикновено се предават на католическата благотворителна организация "Каритас", която ги използва за финансирането на кухни за бедни.

€1.4 милиона са хвърлили туристите във Фонтана ди Треви през 2016 г.

€1.4 милиона са хвърлили туристите във Фонтана ди Треви през 2016 г.

Отчитат сумата през 2016 г.

Но градските власти им измислят друго приложение, желаейки с тяхна помощ да разрешат проблема с осеяните с дупки улици и купищата несъбрани боклуци в италианската столица.

Промяната "ще означава намаляване или закриване на много услуги за бедните в Рим", предупреждава вестникът на италианската епископска конференция Avvenire.

Раджи получи още критики през уикенда, когато изтъкнатият църковен служител епископ Паоло Лоджудиче укори градските власти заради несъбрания боклук. "Как е възможно един голям град да не може да разреши проблема си с боклука? Наистина ли е невъзможно?", заяви той пред радиото на Ватикана.

Посетителите хвърлят около 4000 евро на ден във фонтана "Ди Треви" за късмет

Източник: iStock

Посетителите хвърлят около 4000 евро на ден във фонтана "Ди Треви" за късмет

Проблемите с управлението на отпадъците и честото неизпълнение на задълженията на сметопочистващата компания бяха разкрити миналия месец, когато пожар в ключово съоръжение за събиране на отпадъци предизвика пелена от зловонен дим, която се носи над Вечния град в продължение на дни.

Градските власти може да се нуждаят от допълнителни средства, щом потребителската група Codacons заведе в съда групов иск от името на стотиците римляни, претърпели травми в резултат на лошата пътна настилка, която от десетилетия е проблем на Вечния град.

Общината вече плати около 13 млн. евро под формата на обезщетения през миналата година.

Според местните власти дупките са "нормално преживяване", а римляните трябва "старателно да избягват опасността". Градът има толкова много пътища, че не може да се очаква от кметството да се грижи за всички тях, твърдят от местната администрация.