Щатските и останалите основни индекси са при рекордни нива, след една изключително благоприятна 2019-та година. Значи инвеститорите няма от какво да се притесняват? Напротив!

Фондовата борса достигна нови рекорди многократно през декември, като ралито на Дядо Коледа, следствие на подобряването на икономическите данни, повиши цените на акциите. Акциите на Amazon изтласкаха Nasdaq Composite над нивото от 9 000 за първи път в историята, след като гигантът за електронна търговия обяви "рекорден" ваканционен сезон.

Елиминирането на ключови рискови фактори също стимулира представянето на пазарите през четвъртото тримесечие. Търговската сделка между САЩ и Китай "първа фаза" бе първият голям пробив в търговските преговори между враждуващите суперсили и консервативното мнозинство на Обединеното кралство внесе нова яснота в несигурността за Brexit.

S&P 500 отчете най-голямата си годишна печалба от 1997 г. насам, след като се повиши с над 28%, като технологичният Nasdaq дори отбеляза повишение от над 30%. Но бързото издигане и избледняването на рисковете кара някои анализатори да се опасява, че оценката на акциите нараства с нездравословни темпове.

Когато дългогодишни пазарни "бикове" (експерти, залагащи на ръст на индексите) станат "мечи настроени" (за понижение на индексите), то определено инвеститорите има от какво да се опасяват.

И веднага няколко примера.

Дългогодишният бик Едуард Ярдени е притеснен, че акциите стават твърде скъпи.

"Загрижен съм за възможно разпадане тук", каза Ярдени пред CNBC. "10% до 20% корекция би била напълно възможно, ако този пазар стигне до 3 500 доста преди графика ми."

Ярдени очаква печалбите да нараснат с 4% до 5% през новата година и каза, че най-сигурният залог е да изчакате отстъпването на пазара, за да закупите технологични акции докато са евтини.

Прогнозата на Ярдени за индекса S&P 500 показва, че той ще достигне 3500 до края на 2020 г., но с началото на новата година индексът е само на 8% отдалечен от това ниво.

"Бичите пазари се справят най-добре, когато имате стена от притеснения", каза традиционният бик. "Това, което ме притеснява, е, че никой вече не се притеснява."

"Това не е евтин пазар", каза Ярдени. "В началото на октомври се огледах и казах "знаете ли, може би има някаква стойност в чужбина. Така че може би наистина трябва да погледнете на развиващите се пазари".

Иначе в дългосрочен аспект специалистът не е толкова разтревожен. "Придържам се към този бичи пазар. Мисля, че ще прогресира в растежа си", каза Ярдени, като добави, че тази прогноза не зависи от това кой ще спечели президентските избори през ноември 2020 г.

Въпреки че казва, че президентът Доналд Тръмп най-вероятно ще спечели втори мандат, Ярдени не вижда безвъзвратни щети за пазарите или икономиката, ако спечели демократ.

"Не съм убеден, че ако Тръмп загуби и демократ спечели, това непременно предполага мечи пазар и рецесия", каза Ярдени. "Но мисля, че първоначално пазарът не би реагирал добре на подобна промяна."

Ярдени не е единственият "бик", който е притеснен за пазарите. Към него се присъединява и Джеръми Сийгъл, професор по финанси в Университета Уортън в Песливания.

Сийгъл, правилно прогнозира, че Dow Jones Industrial Average ще достигне нива от 20 000 пункта в края на 2015-та година.

А какви са притесненията на Сийгъл? Общо взето, че еуфорията и по-нататъшен ръст на индексите може да отведе акциите до неустойчиви върхове!

Перефразирано, това е кодирано послание за потенциална корекция на пазара. Но понеже никой не би заложил името си в момента да говори за корекция, когато индексите са при върхове и има предпоставки за по-нататъшен ръст, Сийгъл е далеч по-дипломатичен.

"Смятам, че този пазар е напълно оценен и не е подценен, но не мисля, че е надценен", каза Сийгъл пред Market Brief, посочвайки ниските лихви, поддържани от Фед и признаците за затопляне на отношенията между Вашингтон и Пекин.

Коментарите на академика идват в момент, когато водещите щатски индекси бяха моментно изложени на низходящ натиск, в среда на повишено геополитическо напрежение, след убийството на иранския генерал Касем Солеймани, довело до ескалация на напрежението в Близкия изток, което може да разбуни целия свят.

Сийгъл обаче казва, че не очаква иранските проблеми да окажат натиск на вътрешния пазар или икономика, освен ако напрежението в Близкия изток не се разрази значително повече през тази година.

САЩ са "много по-малко повлияни от петролните шокове, отколкото бяха преди години", каза професорът. "Подозирам минимално икономическо въздействие от конфликта с Иран", добавяйки, че той вярва, че Саудитска Арабия също ще започне да доставя на пазара допълнителен петрол.

Що се отнася до по-дългосрочната му гледна точка, Сийгъл каза, че гледа към по-скромна печалба за акциите в сравнение с изключително големия резултат през изминалата година. "Търся ръст за цените на акциие от 10% през тази година", прогнозира професорът.

През 2019 г. Dow приключи годината с ръст от 22.3%, най-добрата си година от 2017 г., докато S&P 500 видя най-добрата си година от 2013 г., като спечели 28.9%. Nasdaq също имаше най-високото си годишно представяне от шест години, след като добави 35.2% към стойността си през годината.

Гледайки още по-напред, Сийгъл прогнозира, че Dow може да удари 40 000 през следващите четири или пет години, освен ако нещо не дерайлира световната икономика.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи