Глобалният дълг става все по-голям повод за притеснение на фона на политиката за затягане, предупреди ръководителят на Световната банка в понеделник.

"След десетилетие на ниски лихви, корпоративния и публичния дълг се разраснаха до огромните 164 трилиона долара", коментира Кристалина Георгиева в интервю в Bloomberg Television в Сингапур.

"С нарастването на лихвите, вниманието, насочено към устойчивостта на дълга, трябва да бъде по-голямо", посочва още тя.

Георгиева акцентира върху това, че централните банки по света са поставени под натиска на по-бързото повишаване на лихвите от страна на Федералния резерв, което води до напрежение в развиващите се пазари.

"Необходимостта от структурни промени, включително предприемане на мерки срещу антиглобализацията, нараства, тъй като в повечето страни политиците не са предприели достатъчно действия по време на продължителния период на ниски лихви", обяснява още Георгиева.

"Не виждаме много държави, които се възползваха от този период на силен икономически растеж, за да продължат структурните си реформи. Нашият съвет към тях е да не чакат повече, защото тези благоприятни условия няма да траят вечно", казва шефът на Световната банка.

Световният дълг, включващ и задълженията на домакинствата, достигна 237 трилиона долара през четвъртото тримесечие на 2017 година. Погледнато от друга страна това е с над 70 трилиона долара повече, отколкото през предходното десетилетие.