Президентът на Европейската центална банка Кристин Лагард затвърди позицията си срещу пазарните очаквания за повишение на лихвите през 2022 г., след като опитът да го направи през миналата седмица остави инвеститорите неубедени, пише Bloomberg.

"Ясно артикулирахме трите условия, които трябва да бъдат постигнати, преди лихвите да започнат да се повишават", заяви Лагард в сряда. "Въпреки настоящия ръст на инфлацията, прогнозата за инфлацията в краткосрочен план остава подтисната. И е малко вероятно тези три условия да бъдат покрити догодина".

След срещата на Европейската централна банка миналата седмица Лагард описа пазарните очаквания за повишение на лихвите "неконсистентни" с анализа на банката. Тя не посочи директно, че пазарите грешат - след споразумение в рамките на Управляващия съвет, че подобен ход може да няма желания ефект.

Еврото поевтиня след коментарите на Лагард до $1,1582.

Президентът на ЕЦБ коментира и повишаващата се доходност по облигациите и предупреди, че банката ще продължи да купува активи, за да държи разходите за заеми ниски. "Прекомерното затягане на финансовите условия не е желано в момент, в който покупателната способност намалява заради високите разходи за енергия и горива", каза тя.

Кога лихвите ще тръгнат нагоре?

Кога лихвите ще тръгнат нагоре?

Пазарите започнаха да залагат, че затягането на паричната политика ще е по-скоро от очакваното