Финтех секторът започна да превзема света, достигайки върхове на големите финансови пазари като Великобритания и САЩ. Държавите от Латинска Америка със сигурност изоставаха. Поне досега.

В региона се забелязва мащабен финтех бум, донякъде заради засилването на иновациите и забързаната технологична промяна към широко използване на смартфони и по-добър достъп до интернет. А това безспорно засилва ролята на финтех компаниите, които започват да обслужват жителите, които масово не използват банкови услуги, включително и в сектора на малкия и среден бизнес, пише Business Insider.

Междувременно властите в много от тези държави приеха законодателства, с които признават приноса на финтех и дигиталните финансови услуги като начин за осигуряване на широкообхватен финансов достъп.

Международните инвеститори се наложиха в региона, приемайки го като привлекателно инвестиционно пространство на фона на все по-голямата надпревара на зрелите пазари като САЩ и Великобритания.

Лондон стана световен финтех център

Лондон стана световен финтех център

Европейската столица изпревари Ню Йорк и Сан Франциско

Tемпът на растежа на финтех сектора се доказва от огромните суми, които се отчитат в държавите от региона. През второто тримесечие на 2019 година финтех секторът е осигурил 481 милиона долара в Латинска Америка, което представлява 69% от общата сума, събрана в регион през цялата 2018 година, показват данни на CB Insights.

Всъщност данните за финансирането за второто тримесечие на 2019 година показват и друга картина - сумата в Латинска Америка надминава сумите, събрани в двата развити азиатски финтех хъба - Китай (375 милиона долара) и Индия (350 милиона долара).

Накратко - финтех екосистемата в Латинска Америка представлява огромна възможност, като размерът на индустрията се очаква да надхвърли 150 милиарда долара до 2021 година.

В доклада Latin America Fintech Landscape report анализаторите на Business Insider идентифицират петте ключови финтех пазара в региона - Бразилия, Мексико, Колумбия, Аржентина и Чили - които дават ясна представа за финтех екосистемата на Латинска Америка.

Докладът изследва факторите, движещи растежа на финтех компаниите във всяка страна, идентифицира ключовите сегменти на всеки пазар и анализира какво е направило основните участници във всеки сегмент успешни, както и как те могат да подобрят напредването си. Очертават се и възможностите и предизвикателствата във всяка страна, с цел да се илюстрира как крайните технологии и действащите играчи могат да въздействат на вече постигнатия напредък за по-нататъшно преобразуване на регионалния пейзаж на финансовите услуги.

Финтех компаниите във Великобритания се мобилизират за по-бързото отпускане на държавната помощ

Финтех компаниите във Великобритания се мобилизират за по-бързото отпускане на държавната помощ

До момента традиционните банкови играчи са отпуснали само 21% от нея

Ето и някои от основните извода в доклада:

- През последното десетилетие финтех секторът се разпространи в световен мащаб, "пускайки корени" в различни центрове по целия свят. Латинска Америка обаче винаги изоставаше, поне досега;

- Доклад откроява пет държави, които доминират в процъфтяващата финтех екосистема на Латинска Америка - Бразилия, Мексико, Колумбия, Аржентина и Чили;

- Бразилия е страната, която играе ролята на икономическа централа в региона и дом на някои от най-иновативните играчи;

- Мексико, втората по големина икономика в Латинска Америка, се бори срещу Бразилия, за да се превърне в доминиращия център в сферата. Страната към момента е привлекла най-голям брой финтех компании в региона;

- Колумбия, макар и значително зад двете доминиращи финтех лидера в региона, спокойно затвърди позицията си на третата по големина финтех екосистема в Латинска Америка;

- Дългата финансова криза на Аржентина засега създава плодородна среда за растеж на финтех компаниите;

- Въпреки че Чили е най-малката финтех екосистема от петте изброени държави, тя наблюдава бърз растеж на играчите през последните 18 месеца.

Най-бързо растящият финтех сектор в Европа е в Литва

Държава с 2,5 пъти по-малко население от България има най-бързо растящия финтех сектор в ЕС

През 2019 година броят на компаниите в индустрията там се е увеличил с 24%