След като правителството във Великобритания започна да понася критики за бавното разпределяне на държавно гарантираните кредити, сега новите пазарни участници в банковия сектор на страната се мобилизираха, за да запълнят дупката, оставени от традиционните играчи. Това са финтех компаниите, предаде CNBC.

Някои от най-големите сред тях вече са поискали акредитация от държавната British Business Bank да отпускат заеми от средствата, отпуснати по Coronavirus Business Interruption Loan Scheme. Вече има и одобрени за извършването на тази дейност.

Първоначално кредити по тях можеха да бъдат отпускани от 40 банки в страната, сред които са и най-големите лондонски финансови институции като Barclays, Lloyds, RBS и HSBC. Но през миналата седмица стана ясно, че отпуснатите кредити са едва 21% от общия размер на правителствената програма. Затова сега те вероятно ще трябва да с конкурират с новите играчи в отрасъла като Starling, OakNorth и Funding.

Revolut стана една от най-скъпите финтех компании в света

Revolut стана една от най-скъпите финтех компании в света

Тя набра нови $500 милиона, а оценката ѝ набъбна до $5,5 милиарда

"Смятам, че банки като нашата имат реална възможност в случая", каза главният банков директор на Starling Хелън Биъртън. "Опитваме да помагаме на потребителите колкото се може по-бързо. Така сме и създадени - ние сме технологична банка."

"Не съм изненадан, че клиринговите банки се борят със скоростта и оборота", каза ръководителят на кредитното поделение на OakNorth Бен Барбанел. "Те винаги имат проблеми с това. Подобна ситуация не бива да ни изненадва - говорим за кредитна операция и тя все пак носи рискове за банките."

Въпреки одобрението от British Business Bank, на финтех играчите им предстои да бъдат проверени за правна и оперативна съвместимост с изискванията на държавната банка, преди да започнат да отпускат кредити по програмата.

След Голямата рецесия от 2008 г., на пазара се появиха множество финтех банки, както и небанкови кредитни институции. Една от водещите банкови компании сред тях - Revolut, оперира и на българския пазар.