Вчера лирата регистрира рядко напоследък покачване на стойността си спрямо долара, като тя поскъпна от 8,55 лири за долар в петък до 8,2 лири за долар.

Причината за това е встъпването в длъжност на новия гуверньор на централната банка на южната ни съседка Начъ Агбал, който обеща, че под негово ръководство финансовата институция ще използва "всички инструменти" за постигане на ценова стабилност.

Освен това политиките на паричното управление ще бъдат заздравени с нова рамка за прозрачност, отчетност и предвидимост, каза той.

"До срещата на Комитета за парична политика, която ще се проведе на 19 ноември, ще анализираме текущата ситуация и очакванията на пазарите, както и събитията на тях, и ще имплементираме необходимите политики, когато разполагаме с окончателни данни и оценки", каза той при приемането си на поста.

Коментарите му са интересни, защото включват използването на "всички" инструменти. До момента, основно заради политическите възгледи на премиера Раджеп Ердоган, южната ни съседка не използваше корекциите в основния лихвен процент, за да спре обезценяването на валутата си. Той нарече подобен подход "инструмент на враговете ни" по-рано тази година.

Турската централна банка започна да приема шизофренни регулации в опит да спре инфлацията

Турската централна банка започна да приема шизофренни регулации в опит да спре инфлацията

Едва ли лирата и икономиката ще спрат да се понижават, но поне се създава бомба със закъснител в банковата система

Така плахите и понякога противоречащи си действия на централната банка не доведоха до нищо позитивно за покупателната способност на лирата, която продължи да се срива от началото на годината.

Ако обаче под ръководството на Абгал тази тенденция се промени и основните лхивени проценти се обърнат - както направи председателят на Федералния резерв Пол Волкър през 1980 г. и спря обезценяването на долара - е възможно да видим и стабилизиране на лирата. Тепърва предстои да видим дали Ердоган все пак ще позволи подобен ход, или коментарите на новия председател на централната банка ще се окажат просто поредните кухи обещания.