В продължение на няколко месеца правителството на Ливан се подготвя да гласува държавен бюджет за първи път от 12 години насам. Плановете на властта обаче могат да се провалят заради недоволството сред обществото от предлагано в проектобюджета увеличение на данъчната тежест.

Страната от Близкия изток не е имала официален държавен бюджет след разразяването на политическата криза, започнала с убийството на бившия премиер Рафик Харири през 2005 година.

През миналата седмица обаче плановете на кабинета да гласува законопроекта бяха осуетени заради протеста на хиляди ливанци, излезли по улиците на Бейрут.

Причина за недоволството им са плановете на правителството за увеличаване на ставките на данъците с цел осигуряване на по-голямо финансиране за публичния сектор, пише The Economist.

Ливанците обвиняват представителите на властта в корупция и смятат, че те са виновни за проблемите във финансовата и публичната сфера. Стандартът на живот в държавата е спаднал сериозно след избухването на гражданската война в съседна Сирия.

След смъртта на Харари споровете между враждуващите фракции в парламента се ожесточиха, което възпрепятства приемането на редица законодателни промени, включително и на проектобюджетите през последното повече от десетилетие.

На два пъти пъти, през 2010 и 2014 година, правителството беше много близо до одобряването на бюджет. До голяма степен публичните разходи през последните години се правят под натиск на различните интереси на политическите субекти в парламента.

Не е тайна, че на няколко пъти страната беше близо до фалит, като публичният дълг скочи двойно и достигна 75 милиарда долара. Според изчисленията на Световната банка дългът на глава от населението е най-високият в света, като през тази година достига 157%.