Лондонската фондова борса (LSE) ще прехвърли търговията с държавни облигации на европейските държави от Лондон в Италия, преди Обединеното кралство да излезе от ЕС през март следващата година, съобщи Reuters. 

Дневният обем на търговете чрез електронната платформа на LSE за търговия с държавни облигации, известна като MTS Cash, възлиза на 13.4 млрд. евро. Операции за около 20% от тази сума ще бъдат прехвърлени в Милано, докато търговията с британските държавни облигации ще продължи да се осъществява в Лондон. 

Столицата на Великобритания е водещ търговски и клирингов център за търговия с ценни книжа, деноминирани в евро. 

Но заради Brexit, ЕС и Европейската централна банка искат да прехвърлят тези сделки в еврозоната, където те могат да ги регулират пряко, като се има предвид, че Великобритания няма да бъде член на съюза след март догодина. Прехвърлянето на тези операции ще позволи да продължава трансграничната търговия, ако Обединеното кралство излезе от ЕС без сделка. По информация на Reuters, изменението ще влезе в сила от 1 март 2019 година.

По-рано стана известно, че CME Group Inc. прехвърля своя европейски бизнес BrokerTec от Лондон в Амстердам. Борсовият оператор иска да има гаранции, че при "твърд" Brexit клиентите в континентална Европа ще могат да работя с тази платформа.

Също така  досега 25 банки от Лондон подадоха заявления до ЕЦБ за лицензии за откриване на свои клонове във Франкфурт, като предвиждат да преместят операции и персонал в германския финансов център.