Международната агенция по енергетика (МАЕ) намали прогнозата си за търсенето на петрол през 2020 г. и заяви, че не очаква потенциалната ваксина срещу коронавируса да предизвика значително покачване през тази и в началото на следващата година, предава CNBC. Вчера ОПЕК също намали прогнозата си.

МАЕ очаква търсенето на петрол през 2020 г. да се свие с 8,8 млн. барела дневно. В доклада си от миналия месец организацията предвиждаше с 400 хил. барела дневно по-малко свиване. Промяната се дължи на значителното повишение на заразените с Covid-19 в Европа и САЩ. За 2021 г. МАЕ прогнозира повишение на търсенето с 5,8 млн. барела дневно, с 300 хил. повече, отколкото гласеше докладът от миналия месец.

Цените на петрола се покачват през последните три сесии благодарение на новината, че ваксината на Pfizer и BioNTech имат 90% ефективност. Пазарите се зарадваха, прогнозирайки възстановяване на търсенето, но пред нея обаче все още има редица предизвикателства. "Твърде рано е да кажем как и кога ваксината ще позволи нормалният живот да продължи. Засега нашите прогнози не очакват значително влияние през първото полугодие на 2021 г.", казват от МАЕ.

Среща на ОПЕК+

Последният доклад на МАЕ идва малко преди среща на Организацията на страните износителки на петрол, на която ще присъстват и други държави, включително Русия.

Заради кризата картелът се съгласи да намали добива с 9,7 млн. барела дневно от 1 май. През август съкращението бе намалено до 7,7 млн.В сряда ОПЕК също намали прогнозата си за търсене на петрол за тази и следващата година, цитирайки по-слаба от очакваната икономическа прогноза и ръст на заразените.

Групата очаква търсенето на черното злато по света да се свие с 9,8 млн. барела дневно през 2020 г., а през следващата да се покачи с 6,2 млн. Прогнозите за 2020 г. и 2021 г. са намалени с 300 хил. барела дневно спрямо доклада от миналия месец.

Пикът на търсенето на петрол идва с 2 години по-рано заради пандемията

Пикът на търсенето на петрол идва с 2 години по-рано заради пандемията

През 2050 г. то ще бъде на 60% от отчетеното през 2019 г.