Търсенето на петрол ще достигне връх при 102 млн. барела дневно през 2028 г., прогнозират Rystad Energy, цитирани от OilPrice.com. Според компанията желанието на правителствата да промотират по-чиста енергия и коронавирусната пандемия ще забързат достигането на пика в търсенето.

Преди пандемия Rystad Energy очакваше пикът да бъде достигнат през 2030 г. при нива от 106 млн. барела дневно.

Търсенето на петрол ще се завърне на предкризисни нива чак през 2023 г., гласи още прогнозата. През 2019 г. то бе 99,6 млн. барела петрол дневно, а през 2023 г. ще достигне 100,1 млн.

През 2020 г. търсенето ще падне до 89,3 млн., а догодина възстановяването ще бъде бавно заради продължаващи частични локдауни и по-бавно завръщане на международните пътувания със самолети.

През 2050 г. търсенето на черното злато ще спадне значително до 62 млн. барела дневно заради по-високия дял на електромобилите.

"Като цяло, не смятаме, че Covid-19 остави пикът на търсенето зад нас, но признаваме, че пандемията значително ще промени този момент - и по отношение на точния момент, както и на обемите", според Артьом Чен, старши анализатор.

Не всички обаче смятат така. Наскоро петролният гигант BP заяви, че пикът може и да е бил достигнат през 2019 г.

Мрачна прогноза за петролната индустрия: Търсенето на горива спира да расте след 2031 г.

Мрачна прогноза за петролната индустрия: Търсенето на горива спира да расте след 2031 г.

Автомобилите и камионите отговарят за 40% от петрола по света, а скоро те ще се нуждаят все по-рядко от него

Съкращения на добива

Саудитска Арабия и другите страни от ОПЕК пък обмислят ново съкращение на добива заради увеличения брой заразени с Covid-19 и подновените здравни мерки, които ще ограничат търсенето на петрол, пише The Wall Street Journal.

Дебатът идва в момент, в който картелът се надяваше да бъде в позиция да увеличи отново добива. През април ОПЕК+ постигна съгласие за намаляването му с 9,7 млн. барела дневно. Споразумението гласеше, че производството ще бъде възстановявано постепенно - с по два милиона барела дневно на всеки шест месеца, като прогнозите тогава бяха, че най-лошото от здравната и икономическата криза ще е зад гърба ни преди края на 2020 г.

Дискусията днес идва и на фона на срив на цената на американския петрол до $36,17 - най-ниското ниво от 1 юни насам. Цените са с 40% по-ниски спрямо началото на годината. Днес фючърсите на сорта Брент стоят на нива от малко под $40, а WTI - под $38.