Цените на медта се изкачиха до най-високото си ниво от почти десетилетие в петък, тъй като инвеститорите очакват повишено търсене на метала за инфраструктурни и строителни проекти в постпандемичната икономика, пише CNN. В края на миналата седмица цената на медта се изкачи над $4 за паунд за първи път от септември 2011 г.

Медта се използва в редица строителни материали, включително в жици и водопроводи. Покачването е движено от краткосрочен и дългосрочен оптимизъм за суровината заради очакваното силно търсене и недостиг при доставките.

С пълното отваряне на икономиките по света, планът на новия президент на САЩ Джо Байдън да инвестира в инфраструктура, както и с продължаващото възстановяване на Китай, има причини да се вярва, че търсенето на медта ще остане високо.

Икономиката на Китай нарасна с 2,3% през 2020 г. и макар това да е най-слабият икономически растеж от 70-те години насам, е и приятна изненада след най-тежкия икономически шок в последните десетилетия. Поднебесната империя е важен част от пъзела при цените на медта, тъй като страната е огромен консуматор. Търсенето е толкова високо, че запасите са на най-ниското си ниво от 10 години насам, според BCA Research.

Търсенето от Китай бе основният двигател на цените на медта през последната година, сочат и от Bank of America Merrill Lynch. Сега то се забавя леко, но все повече страни влизат във фаза на икономическо възстановяване, което ще повиши търсенето. Според BofA цените могат да достигнат $4,54.

Основният риск пред тях е забавяне на отварянето на икономиките и възможни проблеми с имунизацията.