Съдебната регистрация, която представлява последната стъпка от юридическото сливане между „Ейч Ви Би банк Биохим", "Хеброс" и „Булбанк" ще бъде извършена на 27 април тази година, съобщиха от трите финансови институции.

С това, след като в края на миналата седмица БНБ разреши вливането на „Биохим" и „Хеброс" в „Булбанк" и преобразуването на трите в „УниКредит Булбанк", ще се роди най-голямата кредитна институция у нас с активи от над 7 млрд. лв.

Последната стъпка ще представлява техническото сливане на трите институции, което ще представлява създаването на единна банкова информационна система от ново поколение, която ще даде възможност още от средата на 2007 г. да се предложи по-богата палитра от банкови продукти и услуги, по-качествено и ефективно обслужване в една значително по-широка мрежа от клонове и офиси.

Към момента вече е факт обединението на лизинговите дружества на „УниКредит Груп" в България - „УниКредит Лизинг" и „HVB Hebros Leasing". Новата обединена компания носи името „УниКредит Лизинг" и разполага с общ портфейл включващ лизинг на нови и употребявани автомобили и камиони, индустриално, търговско и бизнес оборудване, недвижими имоти, както и застраховане.

Новата мега банка ще се управлява от „Банк Аустрия Кредитанщалт", която съгласно споразумението си с „УниКредит Груп" ще ръководи бизнеса на италианския гигант в Централна и Източна Европа.

Трите наши банки завършиха 2006 г. с обща нетна печалба в размер на близо 118 млн. лв.