Криптофеноменът е глобален, а публичните блокчейн мрежи нито са контролирани от компании, нито от държавите. Но въпреки цялата липса на централизация, някои правителства се опитват да въвлекат националния си интерес в криптовалутите и да осигурят "дом" на цялата тази децентрализирана технология, пише икономистът Паскал Хюгли в нова статия.

Лидер в това отношение е Швейцария, която бившият министър на икономическите въпроси Йохан Шнайдер-Аман още през 2018 г. обяви за "криптонация". Той подтикна университетите, индустрията и държавните институции да превърнат малката държава в един от най-важните криптохъбове в света.

Биткойн става на 11: Как се разви криптовалутата, променила финансовия свят

Биткойн става на 11: Как се разви криптовалутата, променила финансовия свят

От първата си публикувана стойност изобщо, криптовалутата е поскъпнала с впечатляващите 304033233%

Биткойн в Швейцария - статична снимка

От тогава в страната се случиха доста неща. Според доклада "Топ 50" на компанията за инвестиции в криптоактиви Crypto Valley Venture Capital, през последните шест месеца на 2019 г. най-големите 50 криптокомпании удвояват оценкката си от 20 до 40 млрд. долара. Повече от 800 компании с над 4 хил. служители сега са част от този сектор.

Освен това шест еднорога - компании с пазарна оценка от над 1 млрд. долара - са базирани в Крипто долината в Швейцария. През август бяха оповестени още позитивни новини - Sygnum и Seba Crypto превърнаха страната в първата държава на света, която има официално одобрени банки от регулатора. Други бизнеси за финансови услуги, включително Crypto Finance AG, Lykke, Token Suisse, Bity и Швейцарската криптоборса също са активни играчи на пазара.

Професор от Станфорд: Криптовалутите могат да унищожат лесното финансиране за банките

Професор от Станфорд: Криптовалутите могат да унищожат лесното финансиране за банките

Скоро може хората да редуцират значително размера на депозитите в банките, смята Деръл Дъфи

Съживяване на финансовия сектор в Швейцария

Крипто банките, банките на бъдещето, се разглеждат като сила, която може да подпомогне новото процъфтяване на Швейцария като финансов център. А е факт, че банките в страната не са в особено добро състояние. Добавената стойност на финансовия сектор, без тази на застраховането, спадна от 47 млрд. франка до 30 млрд. франка през последните малко над 10 години, докато брутният вътрешен продукт се увеличи от 576 млрд. франка до 668 млрд. франка.

Фондовата борса също не блести с добро представяне. Броят на листнатите акции постоянно се понижава. Не може да се отрече, че публичните компании се оттеглят от страната. Докато преди 10 години бяха листнати 40 компании на всеки 1 млн. жители, днес техният брой е по-малко от 30.

Могат ли американските власти наистина да спрат криптовалутата на Telegram?

Могат ли американските власти наистина да спрат криптовалутата на Telegram?

А дори и вече листнатите на борсата компании харчат една четвърт от времето си за работа с бюрокрацията, сочат данни от изследване, проведено през 2018 г. от консултантската компания Partners Group. Регулаторните мерки, целящи да предпазят инвеститорите от риск, за жалост ги опазват и постигане на доходност.

Но благодарение на блокчейн технологиите, някои анализатори възвърнаха надеждата си за проблемния банков сектор в страната. Базираната в Цуг компания Alethena например се опитва да листне акциите в криптовалути. Малките и средни предприятия ще са най-големите печеливши от това в бъдеще. Като цяло, Швейцария като финансов център вероятно ще запази статута си благодарение на иновациите в тази нова технология, дори и при липсата на банковата тайна. Оптимистите дори я виждат отново процъфтяваща в не твърде дългото бъдеще.

Криптонация: Противоречие с приказката за биткойн?

За много биткойн и блокчейн ентусиасти, Швейцария е добрият пример за това как правителството и децентрализираният свят могат да си сътрудничат и да се възползват едни от други. Според други обаче там вече са положени основите на криптоанархизма. Според тях блокчейн няма да може да помогне на затруднения банков сектор. Точно обратното - биткойн ще преустанови възможностите за създаване на пари.

Всичко, което трябва да знаем за криптовалутата на Facebook

Всичко, което трябва да знаем за криптовалутата на Facebook

Libra среща сериозни затруднения

Тези критици имат аргумент, който не може да бъде пренебрегнат. Колкото и страната да е отворена към криптовалутите, усилията на много от компаниите за услуги в сферата показват, че смесването на фиатните пари и криптовлаутите е трудност; регулираният банков свят в страната трудно ще работи заедно с децентрализираното банкиране. Това е истина, пред която криптоентусиастите се изправят всеки ден.

Какво може да се направи за това? За криптоентусиастите подобна ситуация означава противоречие, което съпътства увеличаването на професионалния капацитет и монетизацията в растящия сектор. В духа на истинския процес на откриване е важно да се намерят прагматични решения към практическите политики, които са необходими, но и към безкомпромисната имплементанция на оригиналната идея зад криптото, когато тя трябва да бъде въведена.