Ако измерителят на важността на една валута е доколко тя се използва за реални транзакции, значи криптовалутите тепърва се надигат от земята, смята професорът по финанси от Stanford Graduate School of Business Деръл Дъфи. Според него ако банките не намерят по-бърз начин за трансфериране на средства, дигиталните средства - под една или друга форма - ще подринат техния бизнес модел.

В момента потребителите съхраняват колосални суми - 14 трлн. долара само в САЩ - под формата на депозити, от които получават изключително ниски лихви. Причината за това, че повечето хора все още разчитат на депозитите си, за да получават пари и да правят разплащания. А депозантите изключително трудно сменят банката си.

Централната банка на Венецуела разглежда възможността за плащания за петрол в биткойн

Централната банка на Венецуела разглежда възможността за плащания за петрол в биткойн

Институцията ще оперира с активите на Petroleos de Venezuela в криптовалути

В резултат от това растат печалбите на банките, които средно плащат 0,1% лихва по чековите и спестовните сметки в САЩ. За разлика от тях, краткосрочните кредити носят лихва от 2% днес, което е с 1,7 процентни пункта повече, отколкото през 2015 г. Този спред означава милиарди допълнителни приходи за банките, на практика при нулеви разходи.

Интензивното възприемане на криптовалутите ще доведе до загуба на депозитите на банките, които стоят в основа на техния модел за постигане на високи печалби. Защото докато финансовите институции плащат изключително ниски лихви по депозитите, в момента те получават евтино финансиране от централните банки, което отпускат като доходни кредити. Освен това, лихвите по кредитните карти са изключително лесен начин за постигане на висока доходност, но те също са функция от размера на депозитите.

Китай ще забрани "копаенето" на биткойн

Китай ще забрани "копаенето" на биткойн

Китай е най-големият пазар в света за компютърен хардуер, предназначен за добив на биткойн

"В някой момент новите методи за извършване на разплащания ще доведат до нараснала конкуренция за депозитите", казва Дъфи. "Ако потребителите имат по-удобни начини за извършване на разплащанията си, а търговците могат да получат достъп до приходите от продажбите си, без да минават през банка, те няма да искат да поддържат толкова високи депозити във финансовите институции, които плащат изключително ниски лихви."

Той очаква това да се случи от "стабилните койни" (stablecoin) - криптовалутите, които са обезпечени от реални активи, а не толкова от съществуващите алтернативи като биткойн например. Възможно е дори това да не се случи благодарение на проекта Libra, воден от Facebook, който предизвика критики от страна на централните банкери по света през последните месеци, а да е дигитален актив, създаден от самите централни банки.

PayPal се изтегля от криптовалутата на Facebook Libra

PayPal се изтегля от криптовалутата на Facebook Libra

Това е първата организация, напускаща асоциацията от 28 институции, които стоят зад проекта

Същевременно според Дъфи ако регулаторите позволят на Facebook да лансира валутата си, това може да доведе до радикална промяна на финансовата система. "При криптовалутите се наблюдава проблемът с кокошката и яйцето - никой не иска да ги използва, докато и други не ги използват", казва Дъфи. "Но щом Facebook пусне Libra, тя ще има 2,4 млрд. потенциални потребители от ден първи. Нищо друго не може да постигне такъв ефект на мащабируемостта."

Но дори и технологичният гигант да не може да пусне криптовалутата си, според професора комбинацията от технология, икономика и натиск от страна на публиката в крайна сметка ще подрине хватката на традиционните банки върху глобалната платежна система.