След като по-рано през седмицата стана ясно, че държавната компания Petroleos de Venezuela е тествала възможността да прехвърля биткойн и етериум към центрланата банка, в петък от самата финансова институция са оповестили, че провеждат изпитания за работа с криптовалутите, предаде Bloomberg. Целта е чрез транзакциите, идващи от PdV да се плаща на доставчиците на компанията, а и криптовалутите да се използват като международни резерви, които в страната на практика са пресъхнали.

Китай ще забрани "копаенето" на биткойн

Китай ще забрани "копаенето" на биткойн

Китай е най-големият пазар в света за компютърен хардуер, предназначен за добив на биткойн

Икономическите санкции срещу страната я изхвърлиха от международната финансова система, което не подобри нейното положение в светлината на един от най-тежките сривове, които изпитва стопанството ѝ, въпреки огромните залежи на петрол. Последните санкции на американската хазна, влезли в сила по-рано през седмицата, бяха насочени срещу четири компании и четири плавателни съда, които са превозвали венецуелски суров петрол до Куба.

Това не е първият опит страната да се възползва от новите платежни технологии. След като САЩ наложи санкции над Венецуела, президентът Николас Мадуро опита да създаде петро - криптовалута, емитирана от правителството, която е обезпечена чрез петролните и минерални резерви на страната. Опитът му обаче се провали.

10 години от първия изкопан биткойн - какво се случи от тогава?

10 години от първия изкопан биткойн - какво се случи от тогава?

Кратка история на криптовалутата

Според анализаторите не е особено ясно как петролната компания е придобила биткойн, етериум и други дигитални валути, нито пък са известни размерите на техните запаси. Вероятно те все пак не са малки, тъй като от PdV искат да ги използват за значителни транзакции със суровината. Известно е, че през август компанията получи плащане за петрол в китайски юани, тъй като един от техните клиенти не е можел да открие достатъчно реномирана финансова институция, която да е склонна да извърши разплащането към PdV.

Тръмп наложи тотално икономическо ембарго срещу Венецуела

Тръмп наложи тотално икономическо ембарго срещу Венецуела

За първи път от над 30 години срещу страна от западното полукълбо

Причината за това е, че компанията е тежко санкционирана от САЩ, което блокира разплащанията към нея. Затова според източниците на Bloomberg тя предпочита активите ѝ в криптовалути да бъдат съхранявани в централната банка, която да се разплаща с тях когато е необходимо. Според анализатор, цитиран от изданието, PdV може да не е склонна да продава криптовалутите на откритите пазари, тъй като това ще я принуди да се регистрира на някоя от борсите и да бъде анализирана.