В началото на валутната търговия в петък американският долар не показва значителни промени спрямо еврото, паунда и йената.

Цената на златото слезе малко под 1800 долара за тройунция, но остава на високо ниво заради несигурността относно пандемията и рисковете около отношенията между САЩ и Китай, показват данните за днешната търговия.

В четвъртък бяха обобщени резултатите от юлската среща на Европейската централна банка (ЕЦБ). Регулаторът не промени обема на Pandemic Emergency Purchase Programme, оставяйки я на 1,350 трилиона евро, както очакваха експертите. Очаквано ЕЦБ запазва основната лихвена ставка по заемите на нула, а депозитният процент -на минус 0,5%.

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви на пресконференцията, че ситуацията в икономиката на еврозоната се подобрява през май и юни, както показва статистиката и анкетите, но темпът и степента на възстановяване остават изключително несигурни.

Участниците на пазара оценяват потенциалните последици от увеличаването на броя на новите коронавирусни инфекции в САЩ за икономиката и пазара на труда в страната на фона на нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин, пише DailyFX.com.

Както съобщава The New York Times, позовавайки се на информирани източници, администрацията на президента Доналд Тръмп обмисля възможността за пълна забрана за влизане в САЩ на членове на Китайската комунистическа партия и техните семейства в съответствие с подписания от президента ден преди това Закон за автономията в Хонконг.

На свой ред, както заяви представителят на Министерството на външните работи на Китай Хуа Чунинг в четвъртък, Пекин ще се придържа към условията на първата фаза на търговското споразумение със САЩ, но ще даде отговор на натиска от Вашингтон. "Винаги изпълняваме задълженията си, но знаем, че някои в САЩ оказват натиск върху Китай и го потискат", цитират западните медии.

Общата валута днес сутринта се търгува спрямо американската по $1,1385 за едно евро в сравнение с $1,1384 за евро в края на предишната сесия. Стойността на единната европейска валута е на нивото от 122,07 йени в сравнение със 122,11 йени при приключването на търговията в четвъртък.

Курсът на долара е 107,23 йени срещу 107,27 йени в края на предишната търговска сесия.

Британският фунт стерлинг също е стабилен спрямо долара и еврото. Той се търгува по $1,2552 за паунд в сравнение с $1,2553 за паунд вчера и по 1,1025 евро за паунд спрямо $1,1029 евро за паунд при приключване на търговията в четвъртък.

ICE Dollar Index, който показва стойността на долара спрямо шест основни световни валути, се понижава с 0,07% спрямо ден по-рано. Индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, не показва промени.

Цената на августовските фючърси за злато в петък сутринта на борсата Comex в Ню Йорк падна с 0,12%, или с 2,1 долара - до 1798,2 долара за тройунция. Фючърсите на среброто през септември паднаха с 0,75% до $ 19,422 за унция.

Влошаващата се ситуация с пандемията от коронавирус в света и очакванията за трудно икономическо възстановяване остават основните подкрепящи фактори златото, традиционно търсено като по-надежден актив."Златото се подкрепя от нарастваща геополитическа несигурност и ново увеличаване на инфекциите в Съединените щати и по света. Въпреки това, укрепването на долара задържа цената, казва икономистът на National Australia Bank Джон Шарма, цитиран от Ройтерс.

Американската валута също се смята за по-надежден актив на фона на пандемията и силният долар прави златото по-скъпо за инвеститорите, които притежават друга валута.