Най-вероятно всеки ден чувате новини за новите рекорди достигнати от биткойн. Но преди да решите да инвестирате в тази криптовалута, първо, трябва да знаете, че тя е изключително волатилна и, второ, трябва да сте наясно с функционирането на този актив.

Един от доводите, които стоят зад поскъпването на биткойн, отвъд факта, че той става все по-възприеман като средство за съхранение на свободните средства на компаниите е, че той някой ден ще се превърне в масово средство за разплащане. И докато това не изглежда особено вероятно на този етап, може би си струва да погледнем към 15-те най-големи компании, които в момента приемат биткойн за платежно средство.

Иначе, криптовалутата проби следващата ключова граница от 51 хил. долара на 18 февруари и анализаторите стават все по-бичи настроени с всеки изминал ден.

Анализаторът на Wedbush Дан Айвс наскоро заяви в бележка до своите клиенти, че биткойнът се е превърнал в много по-голяма история, отколкото просто в игра на цена. Айвс каза, че скорошният растеж на биткойн и нарастващото му приемане ще имат важни последици през следващите десет години.

"Вярваме, че тенденцията към транзакции, инвестиции в биткойн и инициативи, задвижвани от блокчейн, могат да се ускорят през следващите години, тъй като тази биткойн мания не е прищявка според нас, а по-скоро началото на нова ера на фронта на цифровата валута", каза Айвс.

Въпреки че JPMorgan Chase тази седмица предупреди, че текущата цена на биткойн изглежда "неустойчива" на фона на огромния поток и нестабилност, наскоро стана ясно, че компанията обмисля да започне да приема биткойн.

Според CNBC, съпредседателят на JPMorgan Даниел Пинто и други ръководители заявиха в разговор в Zoom със служители, че тъй като инвестиционните посредници, инвеститорите на дребно и мениджърите на активи започват да търгуват с биткойн, JPMorgan "ще трябва да участва" в криптовалутата.

15 най-големи компании, които приемат биткойн

С всяка изминала година биткойн придобива значителна известност и легитимност както в масовото съзнание, така и в света на бизнеса. Биткойн завладя света бурно, проправяйки пътя за новия стандарт при криптовалутата и какво означава да сме наистина глобално общество.

Има много модни думи, свързани с биткойн, като криптовалута, блокчейн и майнинг. Но какво означават всички те? Какво точно представлява биткойнът и как възникна?

Трите важни въпроса пред биткойн

Трите важни въпроса пред биткойн

Какво трябва да знаят новаците в криптовалутата

По-просто казано, биткойн е вид криптовалута или виртуална валута. За разлика от традиционните валути като долари и лири стерлинги, криптовалутата не е физическа парична наличност. Днес има много други криптовалути като Ethereum и Tether. Но биткойнът е пионерът, най-известната и най-значимата от всички криптовалути.

Той е изобретен от Сатоши Накамото през 2009 г. Биткойнът се основава на блокчейн технологията, система за запис на информация по такъв начин, че да не може да бъде хакната или променена. Може да се разглежда като технология на разпределена книга или DLT, която позволява съхраняването на данни на хиляди сървъри по целия свят. Всяка транзакция на биткойн се записва в тази блокчейн, служейки като публичен списък. Всички биткойн транзакции са публични. Blockchain играе ключова роля при удостоверяването и оторизирането на транзакции с биткойн.

Защо биткойн се повишава до нови върхове?

Може би най-голямата причина за неотдавнашното рали на биткойн е, че най-накрая големите компании и инвеститори застават зад криптовалутата. По-рано през февруари Tesla обяви, че е купила биткойн на стойност 1,5 млрд. долара и планира да започне да приема валутата, като средство за разплащане.

Инвеститорът милиардер Пол Тудор Джоунс наскоро заяви, че Биткойн тепърва започва и в момента е в "първия си ининг". Джоунс каза още, че биткойнът е най-добрият инфлационен хедж. Основателят и главен изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси заедно с рапъра Джей Зи стартираха фонд базиран на биткойн, инвестирайки 500 биткойни.

Square също наскоро купи Bitcoin на стойност 50 милиона долара. Всички тези събития инициираха поскъпването на биткойн, тъй като валутата получава легитимност и приемане навсякъде.

Има стотици компании, които приемат биткойн като валиден начин на плащане. На фона на кризата с ликвидността на биткойните, хората се интересуват повече от използването на валутата за търговия и пазаруване онлайн. Ето защо сега ще погледнем към 15-те най-големи компании, които приемат биткойн, обобщени от изданието InsiderMonkey.

Twitch

Рекламни приходи на компанията: 300 милиона долара

Общо служители: 5947

Компанията Twitch, собственост на Amazon, е платформа за видео стрийминг, особено популярна сред младото поколение. Компанията е забелязала забележимо увеличение на потребителите си с 1.44 милиона едновременни потребители през март 2020 г. През 2014 г. Twitch обяви възможността да плаща за услугите си с Bitcoin и Bitcoin Cash, но след това премахна тази възможност през 2019 г. През юни 2020 г. тази опция беше върната, като компанията предлага на абонатите си 10% отстъпка, ако плащат с помощта на криптовалути. Twitch работи с базирана в САЩ BitPay за обработка на своите крипто плащания.

Restaurant Brands International

Общи приходи на компанията: 5.6 млрд. долара

Общо служители: 6300

Класирането на 14-то място в списъка на 15-те най-големи компании, които приемат биткойн, Restaurant Brands International е компанията майка на Burger King и Tim Hortons. През 2020 г. Burger King Венецуела обяви, че е започнала да приема различни криптовалути, включително биткойн. Това е в сътрудничество със стартъпът Cryptobuyer, който контролира конвертирането на криптовалути в нормална валута. Burger King Германия също разреши използването на биткойн за покупки за ограничен период през септември 2019 г.

Etsy

Общи приходи на компанията: 877 милиона долара

Обща печалба: 77 милиона долара

Общо служители: 1240

Американският уебсайт за електронна търговия Etsy заема 13-то място в списъка на 15-те най-големи компании, които приемат биткойн. Компанията е любима на феновете, които се интересуват от ръчно изработени предмети и занаяти. Стартирала през 2005 г., Etsy се превърна в една от най-бързо развиващите се фирми през последните три години.

Въпреки че понастоящем Etsy няма автоматизирана система за приемане на Bitcoin, доставчиците могат да посочат приемането на Bitcoin в своите реклами, за да привлекат потребители на Bitcoin, като активират метода "Други" в раздела "Финанси" на Etsy Shop Manager.

Overstock.com

Общи приходи на компанията: 1.8 млрд. долара

Обща печалба: 12.5 милиона долара

Общи активи: 485 милиона долара

Общо служители: 1800

Един от най-големите онлайн търговци на дребно в света, Overstock.com е американска компания, която продава дизайнерски марки и стоки за дома на клиентите онлайн. Основана е през 1999 г. от Патрик М. Бърн и е базирана в столицата на Юта Солт Лейк Сити.

Компанията подкрепя дигиталната валута, позволявайки биткойн да се използва като начин на плащане от 2014 г. Те правят това, като си партнират с Coinbase, услуга за биткойн портфейли, която позволява на потребителите да купуват, продават, изпращат и получават биткойни. Тази опция не е налична за мобилния уебсайт. Въпреки това, поръчките, платени с биткойн, не могат да се комбинират с друг начин на плащане, освен карти за подарък Overstock.com, кредит в магазина, награди Club O или купони, в съответствие с политиката на компанията.

Coca-Cola Amatil Limited

Общи приходи на компанията: 3.526 млрд. долара

Обща печалба: 1.293 млрд. долара

Общо служители: 14 700

Дистрибуторът Coca Cola Amatil, отговорен за бутилирането и разпространението на безалкохолната напитка в Азиатско-Тихоокеанския регион, обяви партньорство с платформата за цифрови активи Centrapay, за да позволи биткойн да се използва като опция за плащане. Компанията разполага с около 2000 автомати, които приемат криптовалута.

Yum! Brands

Общи приходи на компанията: 5.597 млрд. долара

Обща печалба: 1.294 млрд. долара

Общо служители: 34 000

Yum Brands е една от водещите световни ресторантьорски компании, с разпознаваеми марки като KFC, Pizza Hut, Taco Bell и The Habit Burger Grill. Биткойнът беше приет като плащане в KFC Канада за ограничен период от време, като продукти като Bitcoin Bucket се продаваха на притежателите на дигиталната валута. Това беше възможно чрез сътрудничество с BitPay.

Pizza Hut, друга верига ресторанти, собственост на заведението, обяви приемането на Bitcoin и други криптовалути във Венецуела. Компанията си партнира с Cryptobuyer за тази инициатива.

Rakuten

Общи приходи на компанията: 10.587 млрд. долара

Обща печалба: 1.603 млрд. долара

Общо служители: 12 981

Базиран в Токио, Япония, Rakuten е японска компания за електронна търговия и онлайн търговия на дребно. Основните й участия включват американската компания Rakuten.com, френската Rakuten.fr, германската Rakuten.de и австрийската Rakuten.at.

През март 2015 г. Rakuten Inc обяви плановете си да позволи на клиентите да избират биткойн като начин на плащане. Това беше направено чрез интегриране на платформата за обработка на плащания на Bitnet на някои от нейните пазари, а именно Rakuten.us. Rakuten.de и Rakuten.at. Bitnet Technologies е стартираща компания в Сан Франциско, в която Rakuten инвестира малко преди да обяви това решение. Той остава силен поддръжник на потенциала на биткойн и криптовалута и е една от първите големи компании, които го приеха като начин на плащане.

Whole Foods Market

Общи приходи на компанията: 15.724 млрд. долара

Обща печалба: 507 милиона долара

Общи активи: 6.341 млрд. долара

Общо служители: 73 515

Със седалище в столицата Тексас Остин, Whole Foods Market е една от най-разпознаваемите вериги супермаркети в световен мащаб. Компанията може да се похвали с 500 локации в Канада, Обединеното кралство и САЩ.

През 2019 г. Whole Foods си партнира с приложението "Spedn" на Flexa, за да започне да приема биткойн като начин на плащане.

PayPal Holdings

Общи приходи на компанията: 20.299 млрд. долара

Обща печалба: 3.142 млрд. долара

Общи активи: 51.333 мрд. долара

Общо служители: 23 200

PayPal Holdings Inc. е американска компания, която улеснява плащанията между страните чрез своята система за онлайн превод на пари в целия свят.

През октомври 2020 г. PayPal обяви, че потребителите в Съединените щати могат да купуват, продават и държат няколко избрани криптовалути директно чрез своите акаунти, използвайки своя Cash или Cash Plus акаунт, започвайки от 2021 г.

През 2021 г. Venmo също ще има достъп до тази услуга и криптовалутата ще бъде призната като източник на финансиране за покупки. Биткойнът ще бъде валидна валута, която потребителят може да избере като източник на финансиране, когато купува от мрежата си от повече от 26 милиона търговци. Биткойн незабавно ще бъде конвертиран във фиатна валута и транзакцията ще бъде извършена.

Starbucks

Общи приходи на компанията: 26.509 млрд. долара

Обща печалба: 3.599 млрд. долара

Общи активи: 19.219 млрд. долара

Общо служители: 346 000

Основана през 1971 г., корпорация Starbucks е американска многонационална верига от кафенета. Седалището на компанията е в Сиатъл и е известно като най-голямата верига кафенета в света. Оперира в над 70 държави с 30 000 локации по целия свят.

Когато новината за Starbucks, приемаща биткойн като начин на плащане, първоначално беше пусната онлайн през 2019 г., тя беше посрещната с разочароващо разяснение от самата компания. Starbucks заяви, че плащанията с биткойн ще бъдат приети скоро, но не директно и едва в средата на 2020 г. Миналата година компанията започна да тества приемането на биткойн плащания чрез приложението Bakkt.

USAA

Общ доход на компанията през 2020 г.: 35.617 млрд. долара

Обща печалба: 4.006 млрд. долара

Общи активи: 173.732 млрд. долара

Общо служители: 32 896

USAA е компания за финансови услуги, която предоставя банкови решения на членове на американски военни и ветерани. През 2016 г. USAA обяви портфейл за виртуална валута за членове на своята програма, които имат биткойн. Това се управлява от стартиращата компания Coinbase, компания, в която USAA е инвестирала през 2015 г. Потребителите могат да разглеждат пари в своята Bitcoin сметка заедно с физически пари, държани от компанията.

Home Depot

Общи приходи на компанията: 110.225 млрд. долара

Обща печалба: 11.242 млрд. долара

Общи активи: 51.236 млрд. долара

Общо служители: 415 700

Home Depot е най-големият търговец на дребно за дома в САЩ. Home Depot приема плащания с биткойн чрез партньорство с мобилното приложение за портфейл Flexa, което е интегрирано в системите за плащане в техните магазини.

Bayerische Motoren Werke (BMW)

Общи приходи на компанията през 2020 г .: 116.638 млрд. долара

Обща печалба: 5.501 млрд. долара

Общи активи: 255.945 млрд. долара

Общо служители: 133 778

Дилърите на BMW в Обединеното кралство вече приемат Bitcoin като метод на плащане за чисто нови BMW. Това става в партньорство с BitPay, глобална платформа, за приемане на плащания с биткойн.

Microsoft

Общи приходи на компанията: 143.015 млрд. долара

Обща печалба: 44.281 млрд. долара

Общи активи: 280.556 млрд. долара

Общо служители: 163 000

Microsoft приема биткойн в своя онлайн магазин за Xbox от 2014 г. Услугата беше паузирана за няколко години по-късно, но се завръща. Биткойн се приема като опция за плащане за закупуване на приложения, игри и друго цифрово съдържание от Windows, Windows Phone, Xbox Games, Xbox Music или Xbox Video Stores.

AT&T

Общи приходи на компанията: 181.193 млрд. долара

Обща печалба: 13.903 млрд. долара

Общи активи: 551.669 млрд. долара

Общо служители: 247 800

AT&T оглавява списъка с 15-те най-големи компании, които приемат биткойн, като средство за разплащане. Това бе първият голям мобилен оператор в света, който прие биткойн. През 2019 г. AT&T обявиха, че ще приемат онлайн плащания на сметки чрез BitPay, процесор за разплащане с криптовалути. По този начин клиентите ще могат да изберат BitPay като опция за плащане, когато влязат в акаунтите си онлайн или в приложението.