Ако погледнете към индекса на волатилността - VIX, или наричан още "индекса на страха", то ще си помислите, че всичко е наред и инвеститорите не се страхуват от нищо.

Индексът затвори при ниво от под 12 пункта на 16-ти юни и започва да се приближава "притеснително" до най-ниските си нива от началото на годината, точно преди сериозната корекция за пазарите от февруари.

Казано по друг начин на финансовите пазари тотално липсва страх и притеснения сред инвеститорите. Или - идеалната среда за един нов "флаш краш" по подобие на случилото се през втория месец на годината.

Както казва гениалният Уорън Бъфет - "Страхувайте се, когато другите са алчни". А явно в среда, в която технологичния Nasdaq е близо до рекордни стойности и всички са алчни, време е да се...

Сега ще се обърна към някои от най-големите рискове за инвеститорите до края на тази година, а защо не и през 2019-та година.

Или кои са тези неща, които карат ръководителя на GS - Лойд Бленкфайн да се притеснява. Всъщност той прекарва 98% от времето си да мисли за 2% от възможно най-лошите сценарий.

Какво притеснява Бленкфайн?

"О Господи, много неща ме тревожат. Всичко свързано с кибер. Притеснявам се за въздействието на нивата на лихвите, дали това ще се случи по един контролиран начин и как ще се отразят по-високите нива на лихвите върху оценките на активите и какви ще са реакциите на хората и техните портфейли към това. Притеснявам се за финансирането и допълнителното финасиране в някои страни от Южна Европа. Притеснявам се за БРЕКЗИТ и въздействието му върху ЕС и другите страни от еврозоната. Притеснявам се за макро и геополитическите рискове като цяло", коментира Бленкфайн в средата на месец юни.

Най-големите рискове пред инвеститорите в момента:

Заплахата Фед

Фед повиши нивата на лихвите два пъти през тази година и намекна за още две повишения на лихивте. И въпреки това световните борсови индекси, или поне някои от тях са при рекодни стойности, а други се приближават заплашително към такива. И докато много анализатори твърдят, че можем да видим повишение на лихвите и индексите в унисон, през тази година, това по-скоро би било изключение.

Напълно е възможно, след следващото повишение на лихвите (а защо не и преди това, през лятото, когато ликвидността е слаба) пазарът да повтори реакцията си от декември на 2016-та, когато след първото повишение от осем години, загуби 13.3% от стойността си.

Заплахата Тръмп

Тръмп, определено може да се формулира, като заплаха за пазара и инвеститорите. От фактор, съдействал за ръста на щатските индекси до нови рекорди, щатският президент Доналд Тръмп, определено може да се превърне и в причината, която да инициира по-сериозна корекция. Действията на Тръмп за по много фронтове - от потенциална търговска война с Китай и Европа - до опити за натиск и негативни коментари по отношение на ОПЕК.

Европейската политическа несигурност и БРЕКЗИТА

Политически сътресения в Италия, както и силното влияние на популистите в страната, могат да инициират началото на нова дългова криза в Европа. В допълнение,

Освен гласуването за БРЕКЗИТ, все още нищо не е ясно относно как ще се случи това. Следващите стъпки в процеса могат да инициират нова волатилност на световните фондови пазари. Трудно излизане от БРЕКЗИТ пък, може да инициира икономическа криза не само във Великобритания, но и в цялата еврозона.

Финансов стрес

Повишението в междубанковия лихвен процент изчисляван в Лондон, при който банките се финансират една друга, сочи нарастването на финансовото напрежение и опасенията от нова финансова криза.