Най-лошото за германските производители явно вече е зад гърба им. Следеният отблизо индекс Purchasing Managers на IHS Markit се покачи до 43,8 през ноември - най-високата стойност от пет месеца насам и над очакванията на икономистите за 42,8, пише Bloomberg. Еврото реагира се повишение от 0,2 процента до $1,1077.

Все пак производството все още се свива, припомня Фил Смит, икономист в IHS Markit. "Но много от индикаторите поне се движат в правилната посока и изглежда, че най-лошото вече е преминало".

Позиция на индекса под 50 означава свиване.

Картината, описана от него, съвпада с тази на Бундесбанк, според която германската икономика най-вероятно ще стагнира през последното тримесечие на годината. Страната едвам избегна рецесия и има малко индикатори, че икономиката ще потръгне значително нагоре скоро.

През ноември частният сектор отчита стагнация и в броя на работните места, след като заетостта намаля минимално през предходния месец.

Увереността сред компаниите в производството и услугите също се подобрява, като за първи път от четири месеца очакванията за дейността след година са позитивни.

Въпреки търговското напрежение: Износът на Германия за САЩ расте

Въпреки търговското напрежение: Износът на Германия за САЩ расте

Страната неочаквано подмина рецесията

Представянето на британската икономика обаче е най-лошото от юли 2016 г. насам, след като несигурността около Брекзит и предсрочните избори помрачават настроенията на бизнеса. Индексът на IHS Markit падна до 48,5. Паундът реагира със спад от 0,3 процента до $1,2877.