Норвегия предприе нова малка стъпка към освобождаването на своя суверенен фонд от петролни и газови акции, предава Bloomberg. Той е получил разрешение от правителството да продаде своите акции в компании, които се занимават само с проучване и добив на петрол, но в същото време ще запази тези на дружествата, които предлагат по-комплексни и интегрирани услуги.

"Целта е да намалим своята уязвимост от постоянния спад на цената на петрола", казва министърът на финансите Сив Йенсен. "Затова е по-добре да продадем компаниите, които проучват и добиват петрол и газ, вместо изцяло акциите в диверсифицирания енергиен сектор".

Предложението, което разтърси пазарите през 2017 г., когато бе обявено за първи път, бе хвалено като огромна стъпка напред от екоактивистите. Дебатът около него в самата Норвегия също е ожесточен. Страната иска да запази имиджа си на отговорна пред околната среда, докато в същото време продължава да изпомпва петрол и газ.

Трябва да отбележим, че фондът, който управлява активи за над $1 трилион, бе създаден през последните две десетилетия именно от приходите от петрол и газ. Тези приходи се използват и от държавата, за да плащат за разточителни социални помощи.

Решението е логично, тъй като няма смисъл държавата да търпи толкова риск от един сектор. Като най-големият производител на петрол в Западна Европа, тя получава почти 20% от приходите в бюджета от "черното злато" и около половината от износа е от този сектор.Към края на миналата година фондът притежава акции в петролни и газови компании на обща стойност около $37 милиарда. Разпродажбата ще продължи години.

Цените на петрола падат. САЩ вече изнасят повече от Иран и Кувейт

Цените на петрола падат. САЩ вече изнасят повече от Иран и Кувейт

Сутринта Brent се търгува по $65,42, а WTI - по $56,03 за барел