40 години днес навършва първият и най-голям в света индексен фонд Vanguard Group. Идеята за него хрумва на двама специализанти в Университета в Чикаго през 1960 година, които публикуват идеята си в научното издание Financial Analysts Journal.

16 години по-късно математикът Олдрих Васичек превръща теорията им реалност и поставя началото на Vanguard Group, който днес управлява активи за 3,6 трилиона долара.

Накратко целта на индексните фондове или наричани още представителни фондове е да дават възможност на инвеститорите да вложат своите средства не в акции на конкретна компания, а да печелят от целия фондов пазар.

Целта е да се инвестира в даден индекс на борсата, например американският S&P 500 или пък българският BG TR30, и да се печели от движението му.

Vanguard Group стартира с капитал от 11,3 милиона долара, като ръководството му се надява да успеят да достигнат капитализация от 150 милиона долара.

Тогава те решават да обединят и да отразяват представянето на Standard & Poor’s 500 (S&P 500), който е вторият най-използван индекс за оценка на състоянието на фондовия пазар в САЩ след Dow Jones. Той отразява само компании със седалище в Щатите.

Днес изглежда тези фондове стават все по-любими и апетитни за инвеститорите. Според изчисленията на Morningstar за последните 12 месеца към края на юни те са изтеглили 317 милиарда долара от активите си от активно управляваните фондове и са ги насочили към пасивни индексни такива.