Новият вариант на коронавируса има потенциал да засили проблемите във веригите за доставки, които подхраниха ръста на инфлацията тази година, заяви председателят на Федералния резерв Джером Пауъл, цитиран от The Wall Street Journal.

Думите му идват от подготвено предварително изявление, което той ще изчете пред Комисията на Сената в САЩ по банково дело. Заедно с него ще бъде министърът на финансите Джанет Йелън.

Речта на Пауъл подчертава как новият вариант може да постави централната банка на Съединените американски щати в трудна позиция през следващите месеци, ако омикрон засили инфлацията и в същото време накара повече безработни да отложат търсенето на работа — което може да доведе до ускорение на ръста на заплатите на заетите.

"Скорошното повишение на случаите на Covid-19 и появата на варианта омикрон представляват риск пред заетостта и икономическата активност, като в същото време увеличават несигурността около инфлацията", казва Пауъл. "По-големите притеснения относно вируса могат да намалят желанието на хората да търсят работа, което ще забави прогреса на пазара на труда и ще засили проблемите в доставните вериги".

Пауъл заявява още, че инфлацията — което се покачи до 5 процента през октомври според предпочитаната от Фед мярка — е "далеч над" целта на централната банка. Дисбалансите в доставните вериги пречат на производителите да отговорят на силното търсене, казва той, а повишаващите се цени на електроенергията и наемите също добавят към по-високата инфлация.

Наблюдателите, включително тези във Фед, "продължават да очакват инфлацията да намалее значително през следващата година, благодарение на намаляване на проблемите в доставните вериги", допълва Пауъл. Но има риск повишението на цените да се запази.

Фед сложи край на една от програмите за стимулиране на икономиката в началото на ноември. Централната банка взе решение да свие програмата за изкупуване на активи, която бе на стойност $120 млрд. месечно, с по $15 млрд. през ноември и декември. При запазване на този темп, тя ще бъде спряна през юни 2022 г. Фед иска да спре покупката на активи преди да премине към повишаване на лихвите.

Някои членове на борда искат да забързат темпа и намалението на покупките да бъде ускорено до $30 млрд. месечно след срещата през декември, с което програмата да бъде спряна през март.

Пауъл не коментира тази тема в речта си.

От своя страна Йелън обръща внимание на политическия спор за тавана на дълга.

Притесненията от варианта омикрон накара трейдърите да отложат първото повишение на лихвите в своите прогнози. Миналата седмица около 25 процента от инвеститорите смятаха, че е вероятно Фед все още да държи лихвите около нулата през юни 2022 г., докато 75 процента залагаха, че ще има поне едно повишение. Разликата между двата лагера бе свита след появата на варианта омикрон и сега 35 процента смятат, че към средата на 2022 г. лихвите ще останат около нулата.

Още колко дълго ще растат цените в Европа

Още колко дълго ще растат цените в Европа

Очаква се инфлацията да удари рекорд от 4,3-4,5%, но може би това е върхът