Щатският долар се покачва умерено спрямо еврото и британската лира, а доста активно се засилва и по отношение на йената по време на сутрешната валутна търговия в сряда. Инвеститори търговци очакват публикуването на протокола от мартенското заседание на Федералната резервна система на САЩ.

Към 10 часа българско време разменният пазарен курс на еврото спрямо долара падна с 0,17% - до $1,0887 в сравнение с $1,0905 за едно евро в края на предишната сесия. Единната европейска валута поевтиня до четири седмично дъно поради опасения, че събитията в Украйна ще имат рязко отрицателно въздействие върху икономиката на еврозоната.

Цената на американската валута спрямо японската се повиши с 0,26% - до 123,94 йени за долар срещу 123,60 йени за долар през предходната търговска сесия.

Британският фунт стерлинг днес сутринта поевтинява с 0,14% до 1,3057 долара за един паунд в сравнение с 1,3074 долара за паунд при затваряне на търговията предния ден.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарския франк, йената, канадския долар, лирата стерлинг и шведската крона) се повиши с 0,1%, актуализирайки максимума за 22 месеца, пише Тrading Еconomics. По-широкият индекс на долара WSJ в сряда сутринта добави 0,09%.

По-късно днес ще бъде публикуван протоколът от заседанието на резерв от 15-16 март, след което Централната банка на САЩ реши да повиши основния лихвен процент с 0,25 процентни пункта. Участниците на пазара се надяват да видят нови сигнали в документа относно настроенията на ръководството на Фед и плановете за намаляване на обема на активите в баланса.

Ден преди това председателят на Федералната резервна банка (FRB) на Канзас Естер Джордж отбеляза, че Фед може да обмисли повишаване на основния лихвен процент с 50 базисни пункта наведнъж на срещата през май. Джордж има право да гласува във Федералния комитет за отворен пазар (FOMC) през 2022 година.

Междувременно члена на управителния съвет на Фед Лейл Брейнард посочи, че е необходимо да се овладее инфлацията, която е на 40-годишен връх. За тази цел регулаторът " ще продължи методично да затяга паричната политика чрез серия от повишения на лихвените проценти и може да започне агресивно да намалява активите в баланса си още на срещата през май", каза Брейнард.