Централната банка на Русия започва валутна интервенция, за да предпази рублата от обезценяване на фона на началото на военната операция в Украйна. Въпросът е, колко ще "струва" рублата при такива условия.

За първи път от декември 2014 г. Централната банка на Русия започва валутни интервенции, съобщава РБК. Банката ще продава от собствените си валутни резерви, за да задоволи търсенето на долара и еврото и по този начин да подкрепи рублата. Такова решение е взето поради обезценяването на руската национална валута на фона на началото на военна операция в Украйна.

В интервю за РИА Новости Наталия Милчакова, зам.-ръководител на информационно-аналитичния център на компанията "Алпари" казва, че действията на Централната банка няма да позволят да се стигне до ситуация със 100 рубли за долар. Към момента курсът е около 80 рубли за долар.

"Централната банка се връща на пазара с валутни интервенции. Това е много добре, защото в противен случай на валутния пазар може да възникне паническа атака, по време на която доларът може да се движи над 90 рубли. Най-вероятно Централната банка ще поддържа курса на рублата в рамките на 77-82 рубли за долар. Мисля, че това е реалистичен коридор за следващите няколко дни", обяснява анализаторът.

Освен това икономистът смята, че в близко бъдеще Централната банка на Русия все пак ще повиши лихвения процент, за да предотврати нарастването на инфлацията в страната, на фона на случващото се в Украйна.

"Смятам, че Централната банка може да вземе и други мерки, за да предотврати повишаването на инфлацията на фона на падането на рублата. Банката може по-значително да вдигне основната лихва до двуцифрени нива (сега е 9,5%). Възможно е в близко бъдеще основната лихва да се повиши до 11% а може би и повече", прогнозира Милчакова.

След като Путин призна сепаратистките области в Украйна рублата се срина

След като Путин призна сепаратистките области в Украйна рублата се срина

Руската валута достигна 15 месечно дъно