Руските милиардери и компании използват затишие в международните санкции и продават все по-привлекателните акциите в страната.

Прозорецът на възможностите се откри, когато САЩ свалиха санкциите срещу United Co. Rusal в края на януари и на фона на относителното спокойствие, което се установи след като Вашингтон насочи вниманието си към Олег Дерипаска и други магнати преди 12 месеца. Сега руските компании и техните собственици могат да наберат около 1,4 млрд. долара през март и април, според данни на Bloomberg.

"Отвори се прозорецът за акции. Собствениците и компаниите се опитват да се възползват от него", казва Кирил Чуйко, главен стратег на BCS Global Markets. "Такива прозорци станаха редки и къси за руските активи и не е ясно кога ще бъде следващият."

Други милиардери могат да последват примера на магнатите, които продадоха акции на Polyus, Evraz и MMC Norilsk Nickel, казва Сергей Донской, анализатор в Societe Generale. Всички тези предлагания бяха презаписани на фона на голямото търсене от страна на чуждестранните инвеститори и сега продажбите изглежда ще се увеличават, тъй като руските земеделски компании тестват пазара.

Cherkizovo Group, която отпадна от Лондонската фондова борса в края на 2017 г., продава акции, а Ros Agro е одобрила и опция за продажба на дял от 23,8%.

"Има значително търсене на висококачествени руски активи", казва Дмитрий Болясников, съпредседател на пазарите на акции в VTB Capital миналия месец след продажбата на Nornickel.

Замъглени перспективи

Русия също така продаде първата си еврооблигация от години насам през март, с компании като тясно държаната под контрол EuroChem Group, държавната Alrosa и Gazprom, които продават нов международен дълг.

И все пак, ситуацията продължава да е нестабилна, тъй като САЩ подготвят нови санкции за страната, заради нападението срещу бивш руски шпионин, във Великобритания през 2018 г. Отделно от това двупартийна инициатива на група сенатори представи отново Акт завъзспиране, представен на предишна сесия на конгреса. Това може да влоши перспективата.

"Ако няма нови значителни санкции, можем да видим първично публично предлагане по-късно тази година", казва Чуйко. "В противен случай скоро може да не се отвори нов прозорец."